Sikkerhetspolitiet Säpo gikk ut og advarte mot at høyreekstreme kunne delta i de store demonstrasjonene mot vaksinepass som var tillyst i flere svenske byer lørdag. Det er usedvanlig. Hva ønsker Säpo å oppnå? Skremme folk fra å delta?

Medier, politikere og politi – triumviratet – har forsøkt å slå høyreekstreme i hartkorn med vaksineskeptikere eller vaksinepassmotstandere. Det har også blitt påpekt at denne motstanden samler både ytre høyre og ytre venstre.

Men i Sverige skremmer man med høyreekstreme.

Vaksinesentre sentralt i Stockholm holdt stengt lørdag, da demonstrasjoner mot vaksinepass fant sted både der, i Göteborg og flere andre svenske byer.

– Etter samtaler med politiet har Region Stockholm bestemt å holde vaksinemottakene i nærheten av Sergels torg stengt, dette for å unngå store forsamlinger, sier vaksinekoordinator Magnus Thyberg.

Det var 18.000 påmeldte, men bare 3.000 fikk delta. Säpo mener at høyreekstreme fisker tilhengere. Hvis det var tilfelle, kunne man ikke tillate demonstrasjoner for noe annet enn venstresiden, og selv på den fløyen er det tilhengere av Frihetsrörelsen.

Hvordan er det høyreekstreme «utnytter» situasjonen? NTB/TT gir ikke noe svar, men de fremfører insinuasjoner.

Säpo sier de er oppmerksom på at høyreekstremister kan søke seg til demonstrasjonene siden de har deltatt før, og vaksinemotstand er noe som er interessant for dem å utnytte for å få ut propaganda og rekruttere nye tilhengere.

Den antirasistiske stiftelsen Expo, som overvåker høyreekstreme bevegelser, peker på at aktivister blant annet fra den nazistiske Nordiska motståndsrörelsen har deltatt i demonstrasjoner som Frihetsrörelsen står bak. (Ntb)

Expo er en rastistisk antirasistisk organisasjon som for lengst har mistet tillit og respekt etter å ha kalt litt for mange hederlige mennesker rasister og høyreekstreme.

Det kan virke som om politiet kaster hemningene på båten og bruker politiserte betegnelser som «desinformasjon» om pandemien. De spaserer rett inn i et vepsebol.

Säpo advarte tidligere denne uka mot det de mener er økt desinformasjon og ekstremistisk propaganda på internett i forbindelse med pandemien.

– Det er viktigere enn noensinne å være kildekritisk, sier Susanna Trehörning i avdelingen for grunnlovsbeskyttelse og kontraterrorisme i Säpo.

Hun sier at de har merket et økende engasjement fra høyreekstremistiske kretser i forbindelse med pandemien. (Ntb)

Politiets måte å uttrykke seg på minner om autoritære stater:

– Spørsmål om korona, vaksiner og restriksjoner er noe som engasjerer mange mennesker. I slike tilfeller er risikoen for spredning av desinformasjon og propaganda mye større, og det er det vi ser øker, sier hun.

Hun viser til at det først og fremst er voldsforherligende høyreekstreme miljøer som nå arbeider aktivt med slik desinformasjon og propaganda koblet til korona i sosiale medier. (ntb)

Først og fremst? Har høyreekstreme greie på pandemien? Det er høyst tvilsomt. Dét er det første gang vi hører.

Säpo påstår at høyreekstreme planter innlegg for å få likes. Virkelig?

En metode er å formidle propaganda og desinformasjon i kommentarfelt i det som ser ut som harmløse innlegg, som folk oppmuntres til å like og dele videre, sier Trehörning og ber folk passe seg så de ikke brukes til noe de ikke ville støtte.

Säpo sier at det høyreekstremistene er ute etter, er å splitte og polarisere og å akselerere den samfunnskollapsen de ønsker å bidra til. (Ntb)

Det som splitter og polariserer, er den galopperende paranoia som Säpo gir uttrykk for.

Selvfølgelig dukker Russland opp.

Dette er noe som fremmede makter også utnytter, for eksempel ved å bruke andre til å sende ut sine budskap, sier Säpo og peker på Russland, Kina og Iran. (ntb)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.