Joe Biden holdt en av sine få pressekonferanser onsdag hvor han tar spørsmål. Til å begynne med var de regisserte, men etter en stund åpnet Biden for spontane spørsmål, og det var da det tok av.

En journalist fra Newsmax spurte hva Biden ville si til de 49 prosent som mener at han er mentalt uskikket til å lede landet. Biden stirret ut i luften og ba bare om neste spørsmål.

Slike spørsmål har Biden aldri fått før.

Han fikk et nytt som viste til de katastrofale meningsmålingene: Hva vil du gjøre med gallupen som viser at oppslutningen blant latinos og svarte er sterkt synkende?

Bidens svar: – Jeg stoler ikke på meningsmålinger,

Han fikk spørsmål om han ville skifte ut noen av teamet, men svarte benektende. Eller ville han legge om kursen i god tid før kongressvalget til høsten? Negativt igjen.

I stedet skyldte Biden på «forgjengeren». Det hadde vært så mye å rydde opp i.

Spørsmålene var mer nærgående enn før. Mange kretset om at han hadde lovet å forene landet, men det er nå mer splittet enn noen gang.

Han ble spurt hvordan han kunne tro at han ville få med seg Republikanere når han kalte dem Bull Connor og George Wallace – kjente rasister. Da ble Biden rasende. Han hadde aldri sagt det. Han hadde ordlagt seg på en annen måte. Det han ville påpeke, var historiens hjul. De som motsatte seg hans valglov, var på parti med Bull Connor, ikke med Martin Luther King.

Biden viste at han er sårbar. Han takler ikke motgang. Da veksler han mellom selvmedlidenhet, bortforklaringer og utfall.

Flere av spørsmålene gjaldt pandemien. Han fikk spørsmål om hvorfor han ikke hadde tatt opp virusets opphav med president Xi Jinping.

– Jeg gjorde det, sa Biden, – men Xi ville ikke si noe.

Dette er en annen versjon enn Biden selv ga for en tid tilbake. Da sa han at temaet ikke hadde kommet opp. Det lød ikke spesielt overbevisende denne gang heller.

Det at Biden ikke fikk igjennom lover i Kongressen, skyldtes Republikanerne. De tør ikke legge seg ut med Trump. Han hadde snakket med fem senatorer, og de hadde fortalt at hvis de støttet Bidens forslag, var de ferdige i partiet. Men er disiplinen noe annerledes blant Demokratene?

Sist uke var Bidens helvetesuke, og han så ikke ut til å ha kommet seg.

Han svarte rimelig bra om Ukraina. Det var spørsmål om gallupene, covid, teambygging og samarbeid over partigrensene som var vanskelige å svare på.

Biden kom ikke styrket ut av pressekonferansen. Han viste svakhet.

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.