Anders Behring Breivik hevder at 22. juli-terroren skyldes hjernevask når han inntar vitneboksen i prøveløslatelses-rettssaken i Skien fengsel tirsdag. – Det var ikke min skyld at jeg ble hjernevasket. Det er de som hjernevasker og radikaliserer som bærer nesten hele ansvaret for 22. juli.

Breivik inntar vitneboksen og stadfester at han tar avstand fra vold. Han har forandret seg, sier han.

– Det var ikke min skyld at jeg ble hjernevasket. Det er de som hjernevasker og radikaliserer som bærer nesten hele ansvaret for 22. juli.

Han skylder på organisasjonen Blood & Honour og sier at den radikaliserte ham. Videre sier han at han må forklare bakgrunnen for den personen har var, før han kan forklare hvilken person han er i dag.

– Individet Breivik døde i 2009, da han ble medlem i Blood & Honour, sier Breivik, og legger til:

– For at jeg skal kunne gå videre med livet mitt, må dommeren akseptere at jeg hopper av Blood & Honour, da kan jeg bli privatperson igjen.

Han forsøker å overbevise retten om at han har forandret seg og at han vil bygge opp den største nasjonalsosialistiske ikke-voldelige bevegelsen i Europa.

Under aktors utspørring sier Breivik at Blood & Honour ikke kjenner til hans medlemskap, ifølge Breivik selv, som nå sier han har vært medlem siden 2013.

– Det er sikkert nytt for dem, og det er noe de må forholde seg til. Mange kommer til å elske meg, mange kommer til hate meg. De vet ikke at jeg er medlem, de får vite det i dag, sier han fra vitneboksen.

Om han ble selverklært medlem i 2009 eller 2013, kommer ikke tydelig fram, da han selv roter med årstallene.

Saken er oppdatert 14:59. 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.