Anders Behring Breivik fremstiller seg selv som problemløser når han henvender seg til retten. – Dere kan stanse hatspiralen i dag, sier han. – Jeg tilgir dere, dersom dere tilgir meg, sier han pompøst, og legger til at hans løslatelse vil skade «ytre høyre».

Retten ga Breivik omkring en time til å forklare seg om hvorfor han burde prøveløslates, men istedenfor å fokusere på bedring av sin person, brukte han tiden på å forklare sine grandiose planer.

Ifølge Breivik selv har han brukt over 35.000 timer på å lage forretningsplaner for å temme «ytre høyre» til å gå i dialog, fremfor å bruke vold. Forklaringen hans er en kombinasjon av planer om å bosette seg på Svalbard eller i Finnmark, bygge Breivik-nettverket og fremme ikke-voldelig hvit makt.

Det er tidvis vanskelig å henge med ham i svingene. På ett tidspunkt ytrer han noe som kan oppfattes som truende:

– Hvis dere ikke viser ytre høyre nåde, hvorfor skal ytre høyre vise dere nåde i fremtiden, sier han og legger til at det er viktig å signere med Kina eller Russland for å beholde freden.

– Dere kan stanse hatspiralen i dag. Jeg tilgir dere, dersom dere tilgir meg.

Han fremstiller seg som en forhandler mellom partene i en pågående kulturkrig som han har forsøkt å forklare omfanget av i omkring 40 minutter, i et rot av begreper og tilsynelatende historiske referanser.

Han påberoper seg flere tusen støttespillere og sier at hans løslatelse vil skade ytre høyre.

Under aktors utspørring fortsetter Breivik å skylde på radikalisering og fraskriver seg ansvaret for sine handlinger:

– Det er min skyld til en viss grad at jeg lot meg radikalisere, men jeg mener det er de som radikaliserer som bærer det største ansvaret.

Han sier han fremdeles vil kjempe for hvit makt.

– Dere klarer ikke skille hvit makt fra militant hvit makt, men jeg er en helt annen person. Breivik eksiterer ikke i dag. Det er vanskelig for dere å skille militant hvit makt og objektiv hvit makt, sier han og stadfester at han er en ny person.

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.