Fra Oxford Street i London den 10. januar 2022. Foto: Dominic Lipinski / PA via AP / NTB.

Storbritannia ventes å oppheve de fleste tiltakene med sikte på å forebygge koronasmitte når regjeringen skal vurdere saken på ny den 26. januar. Ifølge Storbritannias helseminister Sajid Javid er koronapass ikke lenger nødvendig med omikronbølgen på hell, opplyser The Times

Det virker stadig mer sannsynlig at påbud om munnbind i lukkede rom er det eneste tiltaket som blir igjen i neste måned, om ikke alle restriksjonene oppheves, skriver den engelske avisen.

Det britiske helsevesenet klarer seg bra, sier Javid.

He acknowledged that hospitals remained under “significant pressure” and “we must proceed with caution”. It was, however, “encouraging that during this wave we have seen no increase in the number of Covid-19 intensive care patients and there are early signs that the rate of hospitalisation is starting to slow”.

Helseministeren har selv overveid økt bruk av koronapass, men har skiftet mening og sier nå at restriksjonene ikke skal opprettholdes lenger enn absolutt nødvendig. Hundre konservative parlamentarikere har da også stilt seg avvisende til koronapass.

En kilde i det britiske statsapparatet sier at koronapass er vanskelig å forsvare:

A Whitehall source said: “There was always a very high threshold for the policy and it looks increasingly likely in a couple of weeks that threshold won’t be met. The way cases are going it will be hard to justify renewing.”

Regjeringsrådgivere er også tvilende til at vaksinasjon har noen smitteforebyggende virkning:

Scientific advisers have also questioned the requirement for double vaccination as a condition of entry into premises, given evidence that two doses was doing little to stop the spread of Omicron.

Ledelsen i National Health Service (NHS) advarer regjeringen om at overdreven optimisme kan være farlig:

The NHS Confederation of health bosses sought to counter ministers’ increasing optimism yesterday by warning that it was “dangerous complacency” to think that the threat from the Omicron variant had passed.

Som i Storbritannia er det økende utålmodighet med fortsatte koronatiltak Europa rundt, der demonstrasjonene også fortsetter.

Munnbindpåbudet utendørs, som lokalmyndighetene i Paris innførte fra nyttårsaften, har ikke vært universelt respektert, og nylig ble påbudet opphevet av den administrative domstolen i den franske hovedstaden.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.