Det er ikke bare i Norge vi sliter med skyhøye strømpriser. Anna Eduards (47) fikk sjokk da hun fikk strømregning for desember på 20.275 SEK.

– Det är helt sanslöst, sier hun til Aftonbladet.

Selv om Anna har en lederstilling og tjener godt, så er det kun en arv som gjør det mulig å betale den skyhøye regningen. For biliglånet og andre utgifter skal også betales.

– Det blir min döda svärmor som räddar oss ur den här situationen.

Ifølge Anna har ikke hennes familie gjort noe spektakulært som forklarer den høye strømkostnaden. Hun bor sammen med sin ektemann og en datter i en enebolig på 135 kvadratmeter.

– Som mest låg vår elräkning för en månad på 7 000 kronor under 2020. Men det vi ser nu är skrämmande siffror. Hutlöst.

Også pensjonisten Anders Lindahl (77) i Gävle fikk sjokk, da strømregningen tredoblet seg i forhold til fjoråret.

För någon dag sedan kom den saftiga elräkningen från december månad som slutade på 8 500 kronor. Det är mer än tre gånger så mycket som samma månad förra året, då han betalade runt 2 500 kronor.

– Det är våldsamma summor det handlar om. Det är inte bara någonting man sliter ur rockärmen. Det är inte verklighetsförankrat, sier han.

Om Anders hadde bodd fem kilometer lenger nord, ville strømmen vært langt billigere. Nå vurderer han å flykte over strømgrensen.

Strømprisekspert Lotta Aronsson sier hun aldri har sett så høye strømregninger. Hun anbefaler å senke temperaturen inne, og bruke apper fra strømleverandørene for å ha kontroll med sitt forbruk.

Men de av oss som forsto hva som kom, og bandt seg til fastprisavtale i august, smiler når strømregningen kommer. Med statens fradrag fikk en bekjent av meg, som bor i en stor enebolig og brukte 3400 kWh i desember, en samlet strømregning på under 1100 kroner.

Dette gjelder 3–4 prosent av befolkningen. Så for de aller fleste blir vinteren tung.

Strømtariff blir din nye hobby fra nyttår

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.