FN-ambassadør Mona Juul skal tirsdag fortelle om målene for måneden der Norge har formannskapet i Sikkerhetsrådet.

Norge overtok formannskapet ved årsskiftet, og Juul holder en pressekonferanse klokken 13 lokal tid. Hun skal fortelle om Sikkerhetsrådets arbeidsprogram for januar.

Regjeringen ønsker å bruke perioden med norsk formannskap til å fronte utenrikspolitikk basert på norske interesser og verdier.

– En rekke komplekse land-situasjoner vil bli diskutert i Sikkerhetsrådet i januar. Blant disse er Syria, Afghanistan og Libya, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en uttalelse før jul.

Både hun og statsminister Jonas Gahr Støre skal lede noen av møtene i rådet i løpet av måneden. Støre skal lede en åpen debatt om beskyttelse av sivile i tett befolkede områder med væpnet konflikt.

En debatt om kvinner, fred og sikkerhet vil bli ledet av Huitfeldt.

Tidligere har Norge også tatt til orde for at sammenhengen mellom klimaendringer og konflikt må diskuteres i rådet. Men Huitfeldt sa i november at det var uenighet i Sikkerhetsrådet om dette temaet.

I desember la Russland ned veto mot en resolusjon som formelt knyttet klimaendringene til globale sikkerhetsutfordringer.

Les også:

Norsk stormannsgalskap uten ende

Mona Juul i FN: Hvis Norge virkelig tror på Irans løgner, er vi ille ute

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.