Statsviteren Thomas Homer-Dixon frykter at demokratiet i USA kan kollapse. Han hevder det er risiko for at USA blir et høyreorientert diktatur innen 2030.

Den canadiske professoren tegnet et foruroligende bilde i en kronikk i avisa Globe and Mail nyttårsaften. Han frykter en ny amerikansk borgerkrig og hvilke konsekvenser dette kan få for Canada.

The U.S. is becoming increasingly ungovernable, and some experts believe it could descend into civil war. What should Canada do then?

By 2025, American democracy could collapse, causing extreme domestic political instability, including widespread civil violence. By 2030, if not sooner, the country could be governed by a right-wing dictatorship.

Det er altså ikke Biden-regimets vanstyre som skaper frykt hos professor Homer-Dixon, men «trumpismen».

Han peker på Rush Limbaugh, Fox News og Newsmax som eksempler på en trend som har vart lenge, og som kulminerte i Trump. Til sammen utgjør dette en trussel mot demokratiet.

The cracks have steadily widened, ramified, connected and propagated deeply into America’s once-esteemed institutions, profoundly compromising their structural integrity. The country is becoming increasingly ungovernable, and some experts believe it could descend into civil war.

Homer-Dixon frykter at Trump blir gjenvalgt i 2024. En valgseier for Trump vil være en svekkelse av demokratiet som bereder grunnen for en senere, autoritær leder, mener han.

Hvordan en seier i et demokratisk valg utgjør en trussel mot demokratiet, er litt vanskelig å forstå. Men Homer-Dixon ber myndighetene i Canada om å nedsette en tverrpolitisk komité som kontinuerlig kan overvåke utviklingen i USA.

Roten til problemene går helt tilbake til grunnlaget, selve konstitusjonen. For den amerikanske konstitusjonen baserer seg på en mistillit til politisk ledelse. Dette er Homer-Dixon kritisk til.

Mange vil si at dette er konstitusjonens fremste egenskap: Maktdelingsprinsippet, og fokuset på individets ukrenkelige rettigheter. Men statsviteren fra Canada liker ikke at individer har makt, virker det som.

America’s economic, racial and social gaps have helped cause ideological polarization between the political right and left, and the worsening polarization has paralyzed government while aggravating the gaps. The political right and left are isolated from, and increasingly despise, each other.

Demokratene driver globaliseringen, og pusher på med masseinnvandring. Demokratene vil ha vaksinetvang og defund the police. Demokratene vil ha undervisning i kritisk raseteori, og kom med falske beskyldninger mot Trump i hele hans presidentperiode.

Det var Demokratene som støttet den rasistiske, voldelige og marxistisk ledede bevegelsen Black Lives Matter, og lot pøbelen sette fyr på USAs byer i sine mostly peaceful protests.

Men det er Republikanerne som står for splittelsen?

Some diagnoses of America’s crisis that highlight “toxic polarization” imply the two sides are equally responsible for that crisis. They aren’t. While both wings of U.S. politics have fanned polarization’s flames, blame lies disproportionately on the political right.

Homer-Dixon tar den helt ut og beskriver Republikanerne som «a near-fascist personality cult that’s a perfect instrument for wrecking democracy».

6. januar er symbolet på dette nyfascistiske, ifølge Homer-Dixon. Republikanere mangler verdier. Hva mener han? At de misliker at barna lærer at de er født som onde rasister på grunn av sin hudfarge? Eller at de ikke aksepterer at menn skal få konkurrere i kvinneklassen i sport?

Er det mangel på verdier som fører disse utstøtte til kirkene? Må man like menneskesmugling og narkotikaepidemi for å vise de riktige verdiene?

At the heart of the ideological narrative of U.S. right-wing demagogues, from Mr. Trump on down, is the implication that large segments of the country’s population – mainly the non-white, non-Christian, and educated urban ones – aren’t really equal citizens. They aren’t quite full Americans, or even real Americans.

Tror han på dette selv? Å akseptere at en nasjon består av folk fra ulike raser, er ikke det samme som å godta åpne grenser hvor millioner av mennesker strømmer inn uten noen form for kontroll, og presser ned lønningene for vanlige arbeidsfolk.

Homer-Dixon beskriver Republikanere som en gjeng med våpenglade galninger som sitter klare med geværet i fanget, og som kun venter på signalet fra Den Store Leder.

Valgnederlaget har radikalisert særlig yngre Trump-tilhengere, skriver professoren. Men kan ikke radikaliseringen, hvis den er en realitet, ha andre årsaker?

After four years of Mr. Trump’s bedlam, the U.S. under Mr. Biden has been comparatively calm. Politics in the U.S. seems to have stabilized.

Biden-regimet har trykket penger på høygir, de har rasert økonomien til vanlige folk, de skapte katastrofe i Afghanistan, og hundrevis av amerikanere sitter som politiske fanger i forbindelse med «kuppforsøket» 6. januar, uten tiltale eller dom.

Generalene fokuserer på kritisk raseteori, transkjønnede soldater og white rage. Samtidig truer de sine beste soldater med personlig økonomisk ruin hvis de ikke vaksinerer seg.

Det er Biden og Demokratene som styrer USA mot konflikt. En oppsplitting av USA er ikke lenger utenkelig.

A house divided against itself can not stand.

The American polity is cracked, and might collapse. Canada must prepare 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.