Mandag 13. desember holder regjeringen pressekonferanse. Startskuddet går for jakten på den nye pariakasten: «de uvaksinerte». 

Omikron – en variant av koronaviruset – kom til Norge fra Sør-Afrika og har spredt seg som ild i en høystakk gjennom mange land, særlig vestlige land. Restauranten DS Louise på Aker Brygge er plutselig «verdenskjent»; et julebord, bestående av utelukkende fullvaksinerte ansatte med negativ test, er rammet av omikron-smitte. 

Til tross for at dette burde være et bevis for at de såkalt fullvaksinerte både blir smittet av viruset – og smitter videre, går myndigheter og media høyt på banen, stenger ned deler av samfunnet – og legger skylden på de uvaksinerte. De blir nemlig sykere, hevder helsemyndighetene – og flere legges inn på intensiven. På dette tidspunktet er det ca. 330 innlagte på sykehus i Norge med påvist korona-smitte. I en befolkning på i underkant av 5,5 millioner innbyggere. Statistikken har senere vist at de som ikke har vaksinert seg mot korona-viruset, slett ikke utgjør en så stor andel som først kom fram – og flere av dem som er lagt inn, har andre risikofaktorer. Det er heller ingen som snakker om belastningen på helsevesen og sykehus fra dem som nå har alvorlige bivirkninger av vaksinene, etter hvert flere tusen mennesker. I tillegg har sykefraværet eksplodert i mange yrkesgrupper.

Myndighetene legger likevel behendig skylden på «de uvaksinerte» – og allerede dagen etter kommer de første kronikkene og oppslagene i mediene. Demonisering, idiotforklaringer, trakasseringer – alt med redaktørers velsignelse – og gjerne fra deres egen hånd.

Få tar til motmæle. Ingen sentrale politikere, ingen såkalte menneskerettighetsaktivister, ingen som vanligvis er høyt på banen når det gjelder hatefull retorikk. Dette er helt i orden – målet helliger midlet. Alle skal ta denne vaksinen. Koste hva det koste vil.

Samfunnsdebattanter og til og med professorer har kastet seg på med Facebook-innlegg og kronikker. Det siste er nå et krav om isolering av vaksinemotstandere – eller vaksinevegrere. Professor Janne Haaland Matlary skriver i DN (bak betalingsmur) at vaksinemotstandere utgjør en belastning for samfunnet, og at deres frihet derfor må begrenses. De må isolere seg, gå i frivillig karantene. FHI og helseminister Kjerkol har allerede, i sine ferskeste retningslinjer, bedt uvaksinerte om å skjerme seg. Matlary går ikke inn for tvangsvaksinering, men støtter isolasjon av medmennesker som altså velger å benytte seg av friheten til å velge ikke å ta en såkalt vaksine som beviselig ikke fungerer som en normal vaksine og som fortsatt ikke er ferdig utprøvd – mot en sykdom med 99 prosent overlevelse. 

I kronikken skriver Matlary blant annet; «Det en gåte at vaksine-vegrere ikke pålegges isolasjon fra oss andre, fra det store fellesskapet. En slik sanksjon mot dem som setter oss andre i fare er helt på sin plass og godt forankret i liberal tenkning. Jeremy Bentham og John Stuart Mill, de store liberale tenkerne, skrev mye om frihetens grenser. Kort sagt er reglene hos disse sterkt liberale tenkerne at du kan gjøre som du vil, så lenge du ikke skader andre. Grensen for friheten er der du skader de andre ved din egen frihetsutøvelse. Det følger av dette at den som ikke vil vaksinere seg, må leve i en slags karantene. Det er, som vi vet, fullt mulig. Da har han eller hun sin frihet, men minimerer skaden for oss andre, som rett og riktig er. Velger du å være skadelig, må du sikre oss andre mot deg selv.»

De som har valgt ikke å takke ja til korona-vaksine, er altså nå blitt skadelige for andre, eller kanskje skadedyr? Vi kjenner begrepet fra 1930-årenes Tyskland. Mange vet kanskje ikke at også karantene er et begrep fra den tiden; kommunistene ble sendt i karantene – eller arbeidsleir – hvor de ble kraftig mishandlet. 

Demoniseringen, splitt og hersk-retorikken og propagandaen har nådd et nivå som er fullt ut sammenlignbart med 1930-årenes Hitler-Tyskland. De som fortsatt ikke kjenner historien, bør gjøre seg kjent med den så snart som mulig, for vi vet hva dette kan lede til. Dette er velkjent maktmisbruk – og vi står midt oppe i det. Det sørgelige er alle som har kastet seg på denne bølgen av retorikk fra den mørkeste delen av vår historie. Hvordan kan du stå med rak rygg etter dette innlegget, professor Janne Matlary?

Kronikk: Frihetens grenser for den uvaksinerte | DN

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.