Bård Hoksrud (Frp).Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fra neste høst vil det bli etablert 500 nye studieplasser for sykepleiere, fordelt over hele landet. Frp er ikke imponert, kaller satsningen en dråpe i havet.

NTB melder om det nye tiltaket fra Støre-regjeringen:

– Dette er en start. Vi kommer til å se framover at det blir en tyngre vektlegging innenfor de disiplinene vi vet at vi som samfunn har store behov for, sier forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe (Sp) til NRK.

De 500 nye studieplassene på sykepleierstudiet tilsvarer en økning i antallet på 10 prosent, og fra regjeringens side mener man dette er et absolutt nødvendig løft:

– Vi mangler ganske mange sykepleiere både i kommunene og på sykehusene. Og så mangler vi spesialsykepleiere. Her snakker vi flere tusen sykepleiere vi gjerne skulle hatt i tjenesten, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

 

Økningen vil fordeles på helt nye studenter, og på videreutdanning av nåværende personell.  200 av plassene går til førsteårsstudenter, og mens flere av de andre studieplassene blant annet vil dreie seg om spesialisering.

– Vi vet det er stort behov for å øke kapasiteten innen de ulike spesialiseringene, sier Borten Moe.

Men om regjeringen selv lyder tilfreds med denne satsningen, er man langt fra imponert i opposisjonen. Frp er raskt på banen med kritikk mot utspillet. Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud kaller rett og slett regjeringens satsing «en dråpe i havet».

Partiet hadde sett for seg en langt større økning, for å møte det behovet blant annet pandemien har avdekket.

– Fremskrittspartiet vil ha 2.500 nye studieplasser neste år, for vi må utdanne flere sykepleiere. Det er kjempebehov der ute, sier Hoksrud til NTB.

Men det vil uansett ta tid å få denne nye kapasiteten operativ i helsevesenet, og den vil ikke rekke å utgjøre noen forskjell for den situasjonen samfunnet står i denne vinteren. Derfor krever Hoksrud også kortsiktige tiltak:

– Jeg tror kanskje det aller viktigste er nå at vi må få flere som har gått ut av sykepleieryrket, til å komme tilbake, sier Hoksrud.

Den øvrige opposisjonen har ennå ikke kommentert utspillet.

Bestill fra Document forlag i dag:

Kjøp Kents bok her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.