Muslimer er samlet til morgenbønn under Eid i en moské i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

Den Storbritannia-baserte organisasjonen Europe Trust, som knyttes til Det muslimske brorskapet, har kjøpt en eiendom i Berlin-bydelen Wedding til fire millioner euro, der flere organisasjoner som overvåkes av tyske sikkerhetsmyndigheter, har flyttet inn.

Det avslører Welt am Sonntag, som kaller eiendommen «en hotspot for religiøse ekstremister». Her finnes et mikrosamfunn både med moské, «kultursenter», butikker og foreninger.

Stillbilde: Welt am Sonntag.

Ifølge kilder hos myndighetene tilhører organisasjonene på stedet Det muslimske brorskapets omland, skriver den tyske avisen. De forakter åpent vestlige verdier som demokratiet og friheten, og holder seg for seg selv, men er lovlydige.

Tilhengere av brorskapet, som har et internasjonalt nettverk, anses for å drive såkalt legalistisk islamisme. De avviser terrorismen og følger lovene. Men i det lange løp ønsker de å etablere en gudsstat i samsvar med sharia-reglene.

Europe Trust, som er basert i Markfield sentralt i England, regnes av Wall Street Journal og The Times som Muslimbrødrenes finansielle gren i Europa.

Den tyske innenlandske sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz ønsker seg flere instrumenter til å gå pengestrømmene nærmere etter i sømmene.

Lovgiverne må avgjøre om våre fullmakter bør styrkes på dette området», sier Verfassungsschutz-sjef Thomas Haldenwang til Welt am Sonntag.

I øyeblikket har den tyske sikkerhetstjenesten kun lov til å granske pengestrømmer som kan knyttes til voldelig islamisme. Det reiser spørsmålet om hvor uavhengig den voldelige islamismen er av den legalistiske.

«Legalistisk islamisme gir grobunn for ekstremisme og radikalisering», mener parlamentarisk nestleder for Det fridemokratiske partiet (FDP) Stephan Thomae.

Verfassungsschutz anser legalistisk islamisme som en fare for samfunnet, og FDP-politikeren er enig: Det er farlig hvordan den legalistiske islamismen «snikende og gradvis» forsøker å undergrave friheten og demokratiet, sier Thomae til Welt am Sonntag.

Det tyske nyhetsmagasinet Focus avslørte i 2018 at den tyske sikkerhetstjenesten internt anser Muslimbrødrene som en større trussel mot Tyskland enn IS.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Islamismen i Sverige» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.