Halden 20210621.
Det er en historisk hendelse når kjølen på vikingskipet Gjellestadskipet løftes opp fra jorden denne uken.
Foto: Kulturhistorisk museum / NTB

Ved Gjellestad i Halden har NIKU funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018.

– Ikke langt nord for Gjellestadskipet har vi funnet flere bygninger, som alle er typiske langhus fra jernalderen. Det aller mest oppsiktsvekkende er et langhus som er nesten 60 meter langt og 15 meter bredt, som gjør det til et av de største i Norden, sier arkeolog Lars Gustavsen fra NIKU.

Funnene er en del av forskningsprosjektet «Viking Nativity». Nå skal videre undersøkelser i samarbeid med Viken fylkeskommune forsøke å avdekke hvordan Gjellestad utviklet seg i jernalderen, og hvilken rolle området hadde.

– At vi allerede i starten av forskningsprosjektet kan skilte med storslagne funn som dette, er utrolig lovende, sier Gustavsen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.