Frank Kendall. Foto: U.S. Air Force / Wikimedia.

USA og Kina befinner seg i et våpenkappløp der de to landene konkurrerer om hvem som kan utvikle de mest dødbringende hypersoniske våpnene, og det har de gjort en stund, sier USAs flyvåpenminister Frank Kendall til Reuters.

Kendall, som rapporterer direkte til USAs forsvarsminister, presiserer at dette kappløpet handler vel så mye om våpnenes kvalitet som deres kvantitet:

«There is an arms race, not necessarily for increased numbers, but for increased quality,» Air Force Secretary Frank Kendall told Reuters during an interview in his Pentagon offices. «It’s an arms race that has been going on for quite some time. The Chinese have been at it very aggressively.»

Den amerikanske statsråden kunngjør at det handler om et våpenkappløp, et ord som bringer tankene hen på den kalde krigen, noen uker etter at USAs forsvarssjef, general Mark Milley, bekreftet at Kina hadde gjennomført tester av hypersoniske våpen i sommer.

Milley sammenlignet dette med øyeblikket da Sovjetunionen skjøt opp verdens første kunstige satellitt, «Sputnik», i bane rundt Jorden i 1957, opplyser Fox News. Med det mer enn antydet den amerikanske forsvarssjefen at vi befinner oss i en ny kald krig der Kina har overtatt den nå oppløste Sovjetunionens plass.

USAs egne tester av hypoersoniske våpen har hatt vekslende suksess, opplyser Reuters.

In October, the Navy successfully tested a booster rocket motor that would be used to power a launch vehicle carrying a hypersonic weapon aloft.

Kendall noted that while the U.S. military has focused funds on Iraq and Afghanistan, it has taken its eye off the ball in terms of hypersonic weapons. «This isn’t saying we’ve done nothing, but we haven’t done enough,» he said.

Hypersoniske våpen har den strategiske fordelen at de ikke følger en ballistisk bane, hvor det er mulig å skyte dem ned med eksisterende teknologi før de når målet, men snarere flyr lavt over Jordan med ekstremt høy hastighet, altså flere ganger lydens, og med det ikke kan skytes ned av eksisterende rakettforsvarssystemer – i alle fall ikke systemer som er offentlig kjent.

Den som besitter hypersoniske våpen, kan således påføre en i prinsipp overlegen motstander så stor skade at denne kan avskrekkes fra å gå til angrep på den i utgangspunktet svakere parten. Både Kina og Russland ønsker å ha denne avskrekkingsmuligheten overfor USA for å befeste sin status som globale stormakter og bekjempe amerikansk hegemoni.

Nå varsler altså Kendall at USA trapper opp innsatsen på dette feltet.

As the Pentagon enters the 2023 annual budget cycle, Kendall hopes to raise funds with the retirement of older and expensive-to-maintain systems in favor of new systems, including hypersonic development programs.

Det teknologiske kappløpet handler derfor også om å bli de første som lykkes i å utvikle forsvarssystemer mot hypersoniske våpen:

Defense contractors hope to capitalize on the shift to hypersonic weapons not only by building them, but also by developing new detection and defeat mechanisms.

Den britiske historikeren Niall Ferguson skrev allerede i 2019 i New York Times at den nye kalde krigen mellom USA og Kina allerede var i gang. Mange observatører har siden nølt med å gjøre det samme.

Under sikkerhetskonferansen i München i 2020 tok Norges daværende statsminister Erna Solberg til orde for å innta en «mellomstilling» mellom USA og Kina. Det går ikke, man må velge, skrev det tyske mediekonsernet Axel Springers toppsjef Mathias Döpfner noen måneder senere.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.