Israelske etterretningskilder har gitt amerikanerne bevis for at Iran forbereder seg på å anrike uran til 90 prosents renhet innen få uker. Det finnes ingen annen anvendelse for slikt uran enn atomvåpen. Det kan hende at Iran vil ta forhandlerne i Wien på senga.

Israel has been sharing intelligence with the United States showing that Iran is preparing to enrich uranium to weapons-grade 90 percent purity, according to a report Monday.

The preparations could enable Tehran to reach weapons-grade level within just a few weeks, Axios reported, citing two US sources briefed on the matter. Israeli analysts have reportedly warned the US that Iran could make such a decision soon, in order to influence the nuclear talks with world powers, which restarted in Vienna on Monday months after they were suspended.

Iran anriker allerede uran til 60 prosent, også det langt over den tillatte grensen i atomavtalen.

Israel sitter også på informasjon som viser at Iran vil trappe opp angrepene på amerikanerne i regionen via stedfortreder.

Israel also reportedly shared intelligence indicating that the Islamic Republic could intensify its attacks on US forces in the Middle East, via proxies in various countries, in a bid to gain leverage in the talks.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.