Nær 100.000 nye smittetilfeller blir registrert hver dag og bensinprisene raser i været. Det stopper ikke amerikanere fra å valfarte til slektninger for torsdagens feiring.

Antallet flypassasjerer antas å nærme seg nivåene som var typiske før pandemien, og det amerikanske bileierforbundet AAA anslår at 48,3 millioner amerikanere skal reise minst 80 kilometer hjemmefra i løpet av langhelgen. Det er fire millioner flere enn året før.

Høsttakkefesten Thanksgiving, som feires fjerde torsdag i november, er årets største familiefest i USA. For mange millioner amerikanere som bor langt unna familien er det en kjærkommen anledning til å reise hjem og samles rundt kalkun, søtpoteter og andre godsaker.

Høye priser og koronabølge

Bensinprisen i USA lå tirsdag i gjennomsnitt på rundt 30,44 kroner per gallon – noe som tilsvarer 8,04 kroner literen. Det er en økning på 60 prosent sammenlignet med Thanksgiving i fjor.

Prisene er lave sammenlignet med Norge, men økningen det siste året gjør at inflasjonsrammede amerikanske forbrukere har vanskelig for å holde følge. Halvparten av brukerne av appen Gasbuddy sier de høye prisene vil påvirke reiseplanene deres.

200 millioner amerikanere er nå fullvaksinert, men likevel nærmer landet seg 100.000 nye smittetilfeller hver dag, en økning på 30 prosent de siste to ukene. Sykehus i delstater som Michigan, Minnesota, Colorado og Arizona merker en urovekkende rask økning i antallet pasienter. Folkehelseinstituttet CDC ber de uvaksinerte om ikke å reise.

Verdt det likevel

Mange amerikanere, som skuespilleren Christian Titus, mener likevel det er verdt risikoen. Han og foreldrene er på vei fra New York til Canada for å treffe storfamilie for første gang på lenge.

– Min mentale helse har det bedre dersom jeg besøker familie på denne tiden av året. Ja visst er det farlig, men man er glad i disse menneskene, sier han.

Meka Starling og hennes mann skal til en stor familiesamling i Linden utenfor New York. Der får mange møte hennes to år gamle sønn for første gang.

– Vi har lagt ut bilder på Facebook, så mange har fått se ham, men det blir første gang de får ta på ham og snakke med ham. Det gleder jeg meg til, sier hun.

Les om huskelappen til Joe Biden da han feiret Thanksgiving på tirsdag:

Biden med huskelapp

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.