Det hvite hus på julaften. Foto: Jacquelyn Martin/AP/Scanpix

NTB sender ut en melding som vitner om totalt fravær av kritisk sans: Ord er viktige, men tall forteller også mye om Trump, heter  det i artikkelen som foregir å være fakta, tall, ikke ord.

Det motsatte er tilfellet. Artikkelen vitner om at NTB ikke har fulgt med på annet enn Trump-hatende medier. Derfor er det de forer kundene med desinformasjon. Norske medier svømmer i Trump-hat og NTB er en viktig premissleverandør.

La oss sette «faktaene» i kontekst:

Her følger noen av tallene som bidrar til å illustrere hva som har skjedd i USA under Trumps presidentperiode.

NTB skriver uten blygsel at antall covid-døde er Trumps feil.

Over 19 millioner amerikanere har fått påvist koronasmitte, og tallet på døde nærmer seg 340.000 .

NTB vet utmerket godt at korona-tiltakene avgjøres på delstatsnivå. Det gir ikke mening å henge antall døde rundt halsen på Trump. Et relevant spørsmål: Hva er korrelasjonen mellom antall døde i Demokratiske og Republikanske stater? Noen av de verste dødstallene har vi sett i Demokratiske delstater som New York, der guvernør Cuomo dyttet syke inn på eldrehjem. Har NTB overhodet omtalt dette?

NTB sammenligner epler og pærer: Å sammenligne et lite land som Norge med amerikanske storbyer gir ikke mening. Mørketallene i andre land som Tyrkia og Iran er store. For ikke å snakke om Kina.

USA har nå 102 koronadødsfall per 100.000 innbyggere , nesten fem ganger så mange som gjennomsnittet i verden og 13 ganger flere enn Norge som har åtte.

At Norge har fått merke konsekvensene av smittehyppighet blant innvandrere, nevnes ikke. Vi kommer til å bli mer lik Sverige.

Det eneste anerkjennende NTB klarer å si om Trump, er vaksineprosjektet Warp Speed:

Seks koronavaksiner er utviklet eller distribuert med støtte fra Trumps såkalte Operation Warp Speed.

Helsereform er stort og komplekst. Det holder ikke å avfeie Trump med at han la frem null forslag. Helsereform er en tungrodd affære hvor Det hvite hus og Kongressen er i langdryge prosesser.

Trump har gjentatte ganger lovet en ny helsereform, men har langt lagt fram null forslag til slik reform.

Det høres ut som han ikke gadd.

Hans største seier var tre nye høyesterettsdommere. Men hva hjelper et konservativt flertall, når det stemmer mot presidenten i et så viktig spørsmål som svindel med valgresultatet? Høyesterett åpnet døren for at USA kastes ut en konstitusjonell krise.

Tre nye dommere er utnevnt til høyesterett, der seks av de ni dommerne nå er konservative.

Budsjettunderskuddet er corona-drevet og Demokratene er de verste til å hekte på saker som ikke har noe med corona å gjøre.

Budsjettunderskuddet er i 2020 på rundt 27.000 milliarder kroner , det største i USAs historie.

Trumps skattelette i 2017 har bidratt til underskuddet, og det samme har nærmere 21.000 milliarder kroner i krisehjelp til dem som har mistet arbeidet og til bedrifter som sliter under pandemien.

Rekordartet vekst var Trumps sterkeste resultat, men i NTBs fremstilling reduseres det til skattekutt. Et stygt ord i NTBs språkbruk. Biden har lovet å øke skattene, det er et tegn på godhet.

Statsgjelden er så stor at den truer USAs posisjon. Trump er med på covid-ferden, men mens hans politikk ville fått fart på økonomien, vil Bidens senke den.

Trump lovet også før han ble valgt å nedbetale USAs astronomiske gjeld, men den føderale gjelden har i stedet vokst og er nå på nærmere 240.000 milliarder kroner .

Gjelden overstiger dermed for første gang siden andre verdenskrig USAs samlede økonomi.

Demokratene er det verste sløsepartiet, men Republikanerne går heller ikke fri.

Covid har alvorlig svekket USAs posisjon.

Der Trump forsøker å gjøre noe, presenterer NTB selv hans største seire som tap:

USAs handelsunderskudd med Kina sank med 19 prosent fra 2018 til 2019, og har sunket med ytterligere 15 prosent i årets ni første måneder.

Handelsunderskuddet med Kina ligger fortsatt på rundt 260 milliarder kroner i måneden.

NTB glemmer at det var enda høyere under Obama i 2105. Inntrykket NTB skaper, er at Trump taper. Uansett. Politikken personifiseres. Alt blir en gjenspeiling av hans karakter.

At Obama og Biden solgte ut amerikansk industri og lot Kina stjele amerikanske patenter og teknologi, er ikke tema for NTB.

Oursourcing av amerikanske jobber gjør at underskuddet handler om varer produsert for amerikanske firmaer i Kina:

The biggest categories of U.S. imports from China were computers, cell phones, apparel, and toys and sporting goods.2

A lot of these imports are from U.S. manufacturers that send raw materials to China for low-cost assembly. Once shipped back to the United States, they are considered imports.
Iphonene kunne vært produsert i USA, men det sier ikke NTB noe om.
NTB er motstander av Trumps Midtøsten-politikk i den grad at det er usikkert om de forstår hva den går ut på.

Han har også som første amerikanske president anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad og Israels annektering av de syriske Golanhøydene.

Trump har trukket USA ut av fire internasjonale avtaler – atomavtalen med Iran, Parisavtalen om klima, Open Skies-avtalen og INF-avtalen om atomvåpen.

NTB er for en tostatsløsning, selv om den ikke har noen utsikt til å lykkes. De anklager Trump for Russia collusion, men henger ham ut som krigshisser fordi han sier opp avtaler russerne allerede har brutt. Fremstillingen mangler hode og hale.

Trump har gjort USA til energiuavhengig og verdens største energiprodusent, for første gang i sin historie.

1 milliard fat olje og gass ble i 2019 pumpet opp fra føderale brønner, etter at Trump-administrasjonen åpnet for leting og utvinning i tidligere vernede områder.

Hvor kommer norsk velstand fra? Det virker ikke som NTB har tatt inn over seg at Norge er en energinasjon som er avhengig av amerikansk politikk. Eller vil NTB at Norge skal gjøre som Tyskland, og bli gassavhengig av Moskva?

Fremstillingen av Trumps politikk er første og fremst en selvavsløring av NTB: Sikkerhetspolitikk, energi og utenrikspolitikk henger sammen.

Grønt skifte og åpne grenser er utopisk politikk, uberørt av historisk erfaring. NTB er derfor motstander av grensegjerdet i sør.

Trump har lovet å bygge «en stor, nydelig» stålmur langs den 3.145 kilometer lange grensa mot Mexico, men bare 681 kilometerstår ferdig, mesteparten i områder der det fra før var eldre grensegjerde som er skiftet ut.

Trump har fått lov til å bruke militære midler på grensemuren. En nasjon uten grenser er ingen nasjon, sier Trump.

Grensemuren er en vesentlig forklaring på at 39 prosent av amerikanerne hele tiden har sagt seg tilfreds med ham som president.

NTB fremstiller Trump som uansvarlig:

USAs årlige forsvarsbudsjett har vokst med nærmere 1.200 milliarder kroner under Trump. President Barack Obamas siste forsvarsbudsjett var på drøyt 5.200 milliarder kroner, mens det siste budsjettet – som Trump rett nok nylig nektet å undertegne, men som Kongressen har vedtatt – lyder på 6.400 milliarder kroner .

Faktum er at Obama lot forsvaret forfalle. Da Trump tiltrådte, fikk han vite at forsvaret manglet ammunisjon.

Trump har opprettet én ny gren i det amerikanske forsvaret , Space Force.

NRK laget en jingle som latterliggjorde Space Force. Det er unikt at en statskanal bruker skattekroner på propaganda som latterliggjør vår viktigste allierte.

De tre siste avsnittene under tittelen «Henrettelser og golf», sier det meste:

Trump har gjeninnført føderal dødsstraff etter 17 års opphør og ti dødsdømte er siden henrettet. Ytterligere tre står for tur før han forlater Det hvite hus 20. januar. Han henretter dermed flere enn noen annen president på 130 år.

USAs president har under sin tid i Det hvite hus skrevet eller videresendt rundt 25.000 Twitter-meldinger, mange av dem med sterkt nedsettende karakteristikker av politiske motstandere og raus bruk av store bokstaver og utropstegn.

De siste fire årene har han tilbrakt 315 dagerpå golfbaner og 418 dager på eiendommer han selv eier. (NTB)

Trumps politikk gir mening. Den var et forsøk på å redde USA fra å bli en annenrangs nasjon. Hvis Vest-Europa skal ha noe håp om å unngå kaos og anarki må det lære av Trump. Dødsstraff for terror er ikke utenkelig.

 

.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.