Koronapass gir falsk trygghet, og reduserer ikke smitten. FHI-direktør Camilla Stoltenberg heller litt kaldt vann i årene på dem som tror at vaksinepass er så fint og flott. Passet kan brukes som et alternativ til andre, mer inngripende tiltak.

– Ja, det er korrekt – hensikten er å lette på mer inngripende tiltak, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til VG.

Det er nemlig ikke sånn at det nå er fritt frem for kommuner å innføre bruk av coronapass som et verktøy lokalt. Man skal ha mulighet til å ta dette i bruk i stedet for andre begrensende tiltak som man allerede har vedtatt lokalt.

 – Man må ha regler som kan lettes, og man må også vurdere om det å ta i bruk coronasertifikatet er tilstrekkelig, hvis vurderingen er at man trenger så strenge regler. Da må man tenke om er det forsvarlig å bruke coronasertifikat i stedet, sier FHI-direktøren.

I intervjuet sier hun også det tusener av uvaksinerte har forstått for lenge siden, nemlig at vaksinene ikke er noen garanti mot ikke å bli smittet, og at vaksinene heller ikke er til hinder for at vaksinerte kan smitte andre, vaksinerte som uvaksinerte. Snarere tvert imot.

– Det å likestille vaksinerte med uvaksinerte, setter dem som ikke er vaksinert (men har negativ test) i større fare for å bli smittet av fullvaksinerte på arrangementer der det ellers ville vært andre smitteverntiltak. Det mest effektive smittevernrådet for å beskytte dem som ikke er vaksinert og som har større risiko for alvorlig sykdom, er andre kontaktreduserende smitteverntiltak.

Hun vil ikke si rett ut at koronapasset øker smittefaren.

– Nei, det mener vi ikke. Men smitteverneffekten vil variere etter hvordan et sertifikat brukes og hvem som får bruke det, sier FHI-direktøren.

FHI om coronapass: Hjelper lite mot smitte (VG)

Les også:

Vaksinetvang og voldelige demonstrasjoner skaper utrygghet og truer demokratiet

Nakstad: Mange har nok overvurdert vaksinens effekt mot smitte

 


Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.