Sentralkomiteen i kommunistpartiet har vedtatt en resolusjon som øker president Xi Jinpings makt. Det lyder illevarslende. Xi Jinping er allerede president på livstid. Han arresterer og får folk til å «forsvinne» etter behov. Kanskje det er frie hender til å gå til krig mot Taiwan som menes.

Resolusjonen ble vedtatt torsdag under siste dag av sentralkomiteens fire dager lange samling, melder kinesiske medier. Samlingen har som vanlig blitt avholdt bak lukkede dører.

Den reflekterer Kinas offisielle syn på Kommunistpartiets 100-årige historie og vil også påvirke innholdet i kinesiske historiebøker.

Resolusjonen er den tredje i sitt slag i Kina og vil sementere makten til president Xi Jinping, som antas å stille for en tredje periode under Folkekongressen neste år.

Ifølge nyhetsbyrået Xinhua skal resolusjonen opprettholde «det korrekte synet på partihistorien». Det er antatt at resolusjonen også vil legge vekt på partiets suksess med å sikre Kinas økonomiske vekst, mens den ignorerer den politiske volden som kjennetegnet de første tiårene. NTB-AFP-AP

Meldingen om resolusjonen er mystisk. Den kan tolkes som at sentralkomiteen har gitt Xi en blankofullmakt, som f.eks. å gå til krig mot Taiwan.

Xi skal ha et toppmøte med Biden mandag. Det er frykt for at Biden vil avvikle de tolltariffene Trump innførte. USA under Biden blir svakere for hver måned som går. Det kan hende at Xi ser en mulighet han ikke kan la gå fra seg.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.