En demokratiforkjemper demonstrerer i Hongkong 28. desember 2020 for løslatelse av Zhang Zhan og tolv andre som Beijing-regimet har fengslet. Foto: Kin Cheung / AP / NTB.

Zhang Zhan, den kinesiske borger­journalisten som i fjor ble dømt til fire års fengsels­straff for å ha rapportert fra korona­utbruddet i Wuhan, risikerer å dø i fengsel, sier familien og en menneske­retts­gruppe.

CNN melder at den 38 år gamle moren og tidligere advokaten, som har sultestreiket flere ganger etter arrestasjonen, ifølge Human Rights Watch (HRW) har desperat behov for medisinsk hjelp.

The US-based rights group is calling on authorities in Beijing to release Zhang, a former lawyer, who was detained in May 2020 and sentenced in December to four years in prison for «picking quarrels and provoking trouble» — a charge commonly used by the Chinese government to target dissidents and human rights activists.

Zhang Zhans mor, som hadde videokontakt med datteren i oktober, sier at hun veier under 40 kilo og var for svak til å løfte hodet, skriver det amerikanske nyhetsnettverket. Amnesty International hevder at 38-åringen er blitt bundet fast og tvangsfôret i fengsel.

Den modige borgerjournalisten gjorde en stor personlig innsats for å fortelle verden om ting som skjedde etter koronautbruddet i Wuhan:

In the early months of the pandemic, Zhang traveled some 400 miles from Shanghai to Wuhan to report on the spread of the virus and subsequent attempts to contain it, just as the authorities began reining in state-run and private Chinese media.

For more than three months, she documented snippets of life under lockdown in Wuhan and the harsh reality faced by its residents, from overflowing hospitals to empty shops. She posted her observations, photos and videos on Wechat, Twitter and YouTube — the latter two of which are blocked in China.

I mai tok arbeidet hennes en brå slutt da hun ble arrestert av politiet, opplyser CNN. I fjor utviste Kina også journalister fra New York Times, Washington Post og Wall Street Journal.

Zhang Zhan er bare en av mange kinesiske varslere som har forsvunnet eller blitt arrestert etter virusutbruddet.

Kinesiske varslere er blant kildene til den australske journalisten Sharri Marksons nye bok What Really Happened in Wuhan.

  • Les også:

Frikjennelsen av Wuhan-laboratoriet er et journalistisk havari uten sidestykke

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.