Et bilde fra april 2017 av muslimske uigurer som kneler i Hotan Prefecture i Xinjiang-provinsen i Kina. Piggtråden er lett synlig. Foto: Human Rights Watch

Mange politimenn skryter av at de har voldtatt kvinner i fangeleirer. Studenter blir holdt til fange og torturert. Dette hevder en kvinnelig lærer som har jobbet i en leir i Xinjiang-provinsen, skriver CNN.

On the first day of her new teaching job at a Chinese government-run detention center in Xinjiang, Qelbinur Sidik said she saw two soldiers carry a young Uyghur woman out of the building on a stretcher.

«There was no spark of life in her face. Her cheeks were drained of color, she was not breathing,» said Sidik, a former elementary school teacher who says she was forced to spend several months teaching at two detention centers in Xinjiang in 2017.

Sidik ble senere fortalt av en politikvinne at den unge kvinnen døde av skadene. Politikvinnen kunne også fortelle at hennes mannlige kollegaer skrøt av hvordan de voldtok og torturerte kvinner.

«When (male guards) were drinking at night, the policemen would tell each other how they raped and tortured girls,» Sidik told CNN from her new home in the Netherlands.

Sidik forteller også om omskoleringselever som føres inn i klasserommene, lenket på hender og føtter. Effekten på elevene er merkbar.

Young detainees who arrived at the centers «fit, robust and bright-eyed» quickly sickened and weakened, she said. From her classroom in the basement of one camp, Sidik said she could hear screams. When she asked about their cries, she claims a male policeman told her that detainees were being tortured.

«During the time I was teaching in there, I witnessed horrific tragedy,» Sidik said.

Disse hendelsene er ikke uavhengig bekreftet av CNN, men tilsvarer en strøm av rykter fra flere andre omskoleringsleire, hvor uigurer samles sammen bak piggtråd for å forvandles til gode, kinesiske borgere. Det fortelles om elektrosjokk, kvinner som blir voldtatt til blods, historiene er både grusomme og mange.

Dette har pågått siden 2014. Mer enn en million muslimer, de fleste uigurer, sitter i slike leire. Undertrykkelsen av denne folkegruppen beskrives av mange som et pågående folkemord. Kinesiske myndigheter avviser alle anklager om folkemord, og de nekter også for at det pågår systematiske voldtekter av kvinner i den omtalte leiren.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂