36 personer tiltales etter opptøyene i forbindelse med en demonstrasjon til støtte for Black Lives Matter i Göteborg sist sommer. Svensk politi har gjennomgått 145 timer med videomateriale og hatt bekymringssamtaler med ca. 130 ungdommer under 18 år og deres foresatte.

– Våldet har huvudsakligen bestått i att deltagare i folksamlingen sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé i en pressemelding.

– De flesta har identifierats via det omfattande filmmaterial som polisen har analyserat. Det är också filmerna tillsammans med vittnesmål som ligger till grund för åtalen, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé.

De åtalade är mellan 15 och 30 år och hemmahörande i Göteborgsområdet. Några är bosatta i Västsverige och hade rest in till Göteborg den aktuella dagen. (Polisen)

En stor del av demonstrantene var unge under 18 år, og det svenske politiet og den svenske Socialtjänsten har gjennomført hundrevis av samtaler.

– Vi har inom polisen, i samverkan med socialtjänsten, haft orossamtal med cirka 130 ungdomar och deras vårdnadshavare. Det handlar om att uppmärksamma att ungdomen har befunnit sig i en riskfylld och olämplig miljö där brott har begåtts. Många föräldrar var ovetande om att deras barn varit mitt i händelsernas centrum, konstaterar Anna Kildebo.

Rettssakene vil starte i uke 45.

36 åtal efter demonstration i Göteborg (Polisen)

Les også:

Opptøyer i Gøteborg

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂