I en uttalelse skriver IAEA at deres inspektører ble nektet adgang til sentrifugekomponent-fabrikken TESA Karaj til tross for at de ble enige med Iran den 12. september om at de skulle få tilgang.

IAEA-direktør Rafael Grossi understreker at det er «essensielt» at byrået får tilgang til alle Irans atomrelaterte fasiliteter for å opprettholde kunnskap om landets atomprogram i henhold til Iran-avtalen.

I sin seneste rapport skrev Grossi at Iran på den annen side har gitt IAEA tilgang til alt annet de trengte mellom 20. og 22. september.

IAEA-inspektører har fått overvåke og erstatte overvåkingsutstyr ved «alle nødvendige lokasjoner» unntatt TESA Karaj, heter det i uttalelsen.

Iran-avtalen ligger brakk etter at USA trakk seg fra den i 2018 og gjeninnførte sanksjoner mot Iran. Landets utenriksminister sa fredag at samtaler om å få liv i avtalen igjen skal starte «veldig snart», men USA svarte med å si at de var usikre på hva slags tidsramme Iran hadde sett for seg.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂