Sonderingsaktørene på Hurdalsjøen Hotell kom ikke i mål fredag. To dagers sonderinger for å klargjøre om reelle regjeringsforhandlinger i det hele tatt har noe for seg, var så lite avklarende at samtalene fortsetter over helgen.

Flere medier melder at det var Jonas Gahr Støres plan at sondørene skulle ha konkludert fredag for så å starte regjeringsforhandlinger på alvor til uken. Den planen sprakk. VG melder at en på Sp-hold anser situasjonen som «krevende». SV-leder Audun Lysbakkens tale til partiets landsstyre lørdag kan tolkes som at han heller ikke er særlig optimistisk med hensyn til om det i det hele tatt er noen vits i å fortsette.

SV krever det som på politikerspråket kalles «gjennomslag» for å kunne gå fra rekognosering til handling. Det viktigste er såkalt klimapolitikk, som for SVs del betyr avvikling av den norske oljenæringen. Utfasingen av oljen skal skje ved at det skal sluttes å lete etter nye olje- og gassforekomster. Da gir resultatet seg selv etter hvert.

Her er det for Sp helt uaktuelt å gi SV noe som helst. Ap-sentralstyremedlem og leder av Fellesforbundet i LO, Jørn Eggum fremholder at det er det for Ap også. Partiets oljepolitikk er allerede et kompromiss mellom ulike fløyer i partiet. Ap har ikke noe mer å gi. Ferdigsnakka! For øvrig mener Eggum at SV ikke har greie på oljepolitikk. Hadde det nå enda bare vært oljepolitikk SV ikke har greie på!

I tillegg kommer alle de andre sakene hvor SV har et annet syn enn Ap og Sp. Da er det kjøttvekta som teller. SV fikk 7 prosent ved valget, Ap og Sp fikk 40 til sammen.

Vi tipper for vår del at SV til uken kommer til å konkludere med at avstanden til de to øvrige partiene er for stor til at reelle regjeringsdrøftinger har noe for seg.

Sett fra SVs side er det i de fleste spørsmål Senterpartiet som er vanskeligst å overbevise. Sp har et meget oppløftende valgresultat bak seg og har store ambisjoner for sin videre vekst og utvikling. Da passer det dårlig å ha sosialister som klamp om foten.

Sp gikk 3,3 prosentpoeng frem fra forrige stortingsvalg, men fremgangen var størst der partiet fronter tradisjonell Sp-politikk med vekt på eiendomsrett, privat foretaksomhet, desentralisert folkestyre og likestilte livsvilkår. Det er bare å se på velgerveksten i Troms, Trøndelag, Møre og Romsdal, Innlandet og Agder sammenlignet med den svært svake økningen for partiet i Oslo og Akershus.

SV, MDG og Rødt fikk til sammen over 30 prosent av Oslo-stemmene. Nær hver tredje velger i hovedstaden lener seg til partier som bygger på et totalitært samfunnssystem. Og det er her de skravlende samfunnsklasser har sitt kjerneområde.

Sp ser for seg å være en motmakt mot disse kreftene. På motsatt side fikk de borgerlige partiene samlet sett det svakeste valgresultatet som den borgerlige blokken har opplevd på lange tider. Borgerlige velgeres frustrasjon kan utløse et betydelig potensial for Senterpartiets videre vekst. I tillegg kommer avskallingen blant sosialdemokratisk innstilte Ap-velgere som misliker partiets vridning mot venstre.

Senterpartiet ser åpenbart dagens situasjon i et langsiktig perspektiv. Dagens ledelse vet at samrøre med SV er belastende. Etter åtte rødgrønne regjeringsår var det så vidt det holdt. Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe ønsker ingen reprise.

Senterpartiet tar mål av seg til å gjenreise sentrum og bli et stort sentrumsparti. Vekstmulighetene er store, men ikke med bolsjevikinspirerte SV’ere på slep.

Les og se intervjuet med Senterparti-ordføreren i Lyngen: 

Doc-TV: – Sp kan havne på 6,8 prosent hvis vi samarbeider med SV

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂