Den avgåtte KrF-lederen Kjell Ingolf Ropstad fikk utbetalt refusjon for pendlerreiser mellom Oslo og foreldrehjemmet. Dette til tross for at han og familien egentlig bodde i hovedstaden.

Dette fremgår av dokumenter fra Stortinget og Barne- og familiedepartementet som VG har fått innsyn i.

Oversikten over reisebilag fra Stortinget viser at i løpet av ett års tid – fra 13. oktober 2017 til 30. september 2018 så mottok daværende stortingsrepresentant Ropstad 7932 kroner i refusjoner for pendlerreiser.

Fra to reiseregninger på 1.533 kroner 1. og 3. juni i 2018 varierer enkeltsummene på pendlerreisene ned til 201 kroner 26. august 2018, viser oversikten fra Stortinget.

Ropstad fikk altså refundert reiser hjem til Evje, til tross for at han og familien bodde i Oslo.

Ropstads og KrFs rådgiver Tove Welle Strand skriver i en e-post til VG:

– Ropstad hadde folkeregistrert adresse i Evje og Hornnes kommune da han ble valgt inn på Stortinget og pendlerreisene har derfor vært dit.

Ropstad kan i verste fall få en regning på ubetalt skatt på over 1,2 millioner kroner.

Les også: Presset mot KrF-leder Ropstad øker, kan skylde over 800.000 kr i skatt

Ropstad har innrømmet og beklaget det han gjorde i 2020 – da han for å beholde folkeregistrert adresse i Evje og slippe skatt på pendlerboligen i Oslo sa til Statsministerens kontor at han dekket utgifter på foreldrenes hus. Men dette var usant.

– Jeg har vært tydelig på at jeg gjorde en dårlig vurdering i 2020. Dette har jeg beklaget og tatt ansvar for. Jeg mener også det er riktig av Stortinget å nå ta en gjennomgang for å få avklart hvordan regelverket rundt pendlerbolig og skatt faktisk er, sier Ropstad nå.

Stortingets direktør, Marianne Andreassen, sier at Ropstads pendler-reiser ble dekket under forutsetning av at han faktisk bodde i Evje.

Skattefri dekning av pendlerutgifter har som formål at skattytere kan jobbe andre steder enn i nærheten av eget bosted og samtidig få dekket kostnadene ved reise uten skattlegging, understreker skatteekspert Per-Ole Hegdahl.

Hegdahl ønsker ikke å kommentere om Ropstad bør betale tilbake midlene han urettmessig har fått utbetalt, men minner om at alle har et ansvar for å innrapportere korrekte opplysninger.

– Det kan være unnskyldelig og forståelig at kompliserte regler misforstås, men et minstekrav i all skatterapportering er at det opplyses om korrekt faktum. Vårt råd til skattytere som er i tvil, er; husk å gi alle relevante faktaopplysninger til skatteetaten. «Tukles» det med faktum som ved nærmere kontroll viser seg å ikke være korrekte, vil konsekvensene kunne bli store i form av økonomiske sanksjoner som tilleggsskatt eller bøter, skriver Hegdahl i en e-post til VG.

Han påpeker at skatteregler gjelder for alle i arbeidslivet, inkludert stortingsrepresentanter.

Kjell Ingolf Ropstad trakk seg som KrF-leder forrige lørdag.

VG: Ropstad fikk dekket reiser til foreldrehjemmet

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂