I dag legger det rødgrønne byrådet fram sitt budsjett. Det eneste som er rødere enn byrådet, er tallene i budsjetter og regnskap.

I perioden 2022–2025 skal gjelden øke med ytterligere 22,9 milliarder kroner.

Det er disse 22,9 milliardene som inngår i beregning av gjeldsgraden til kommunen. Gjeldsgraden er lånegjelden i prosent av eksterne driftsinntekter. Og denne gjeldsgraden vil med budsjettforslaget øke fra 60 prosent i 2021 til 93 prosent i 2025.

Er det de lønnsomme klimatiltakene som holder gjelden nede? Gjelden nærmer seg om få år 100.000 kroner per innbygger. De som har råd og mulighet, flytter ut, de som flytter inn, er gjerne innvandrere uten egne inntekter.

Oslo nærmer seg tilstander som minner om Malmö. Men byrådet er ikke bekymret over den økende gjelden.

– Byrådet har god økonomistyring, og Oslo kommune fører en langsiktig økonomisk politikk der vi har sørget for inntekter til kommunen. Det gir oss muligheten til å prioritere og investere i det som er viktig, og samtidig levere et ansvarlig budsjett på vei ut av en svært urolig tid, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) i en pressemelding.

Men den kjente og anerkjente kommentatoren Kjell-Magne Rystad har tidligere advart mot den kommende gjeldseksplosjonen for hovedstaden.

Med denne voldsomme gjeldsøkningen er det klart at kommunen må se seg om etter måter å dekke dette inn på.

Når gigantiske investeringsprosjekter venter også etter den kommende fireårsperioden, er det svært uheldig at gjelden i kommunen allerede går i taket. Det er klar risiko for kostnadssprekk i disse store prosjektene, samtidig som det er ingen garanti for at dagens lave renter vil vedvare.

Problemet er at byrådet overhodet ikke ser ut til å bekymre seg for økonomien og hva den voldsomme gjeldsoppbygningen kan medføre.

Gjeld skal betales før eller siden.

Men byrådet ser lyst på fremtiden, og pøser på med løfter.

– I budsjettetsforslaget prioriterer vi arbeid til alle, kampen mot klimaendringene og for sosial utjevning. Vi holder valgløftene våre, og leverer på de sakene folk i Oslo er aller mest opptatt av, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Heldigvis kan fornuftige folk som er opptatt av sin privatøkonomi flytte ut av Oslo, selv om de fortsatt vil oppholde seg i fødelandet Norge. Oslo er som et gigantisk akvarium, som egentlig ikke har noen særlig tilknytning til resten av Norge.

Men hva gjør en hjemmekjær nordmann når hele Norge blir som Oslo?

Nettavise: Gjelden eksploderer i Oslo kommune

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂