Afghanistan er utropt tiil emirat og det er islamske land som knytter forbindelser til regimet. Tyrkia og Qatar gjenåpner flyplassen og Pakistan starter flygninger. Pakistan har hele tiden backet Taliban og gjort det mulig for dem å operere. Taliban er helt avhengig av Pakistan.

Det er Qatar Airways som har fløyet utlendinger ut av Kabul denne uken. De ble etterlatt av Biden-regimet som ignorerte dem og blokkerte private forsøk på å hente dem ut.

Det er vanskelig å forstå hvorfor Biden-regimet skulle ønske å hindre amerikanske borgere å bli evakuert, men det har de gjort. De er nektet landingstillatelser i nabolandene etter påtrykk fra State Department.

Nå slapp to flygninger gjennom og da roser Biden-regimet Taliban for orden og profesjonalitet.

Det hvite hus sier at Taliban opptrådte ryddig – forretningsmessig og profesjonelt, da den første flygningen fant sted – et positivt signal når USA nå vurderer hvordan de skal forholde seg til islamistene de har kriget mot i 20 år. Taliban har sagt de vil la alle med korrekte papirer få reise.

Denne rosen av Taliban står i sterk kontrast til historiene om avvisninger ved checkpoints, selv ved fremvisning av pass, slag med geværkobler,  geværmunninger mot hodet osv. Historiene er så mange og kjente at Biden-regimets rose markerer et politisk ønske: Man ser bort fra at hundrevis av amerikanere ble etterlatt og roser heller fangevokterne.

Fredagens fly var det andre som slapp ut:

Blant de 158 passasjerene var det 49 franskmenn og familiemedlemmer, foruten 19 amerikanere og borgere av Tyskland, Canada, Nederland, Storbritannia, Belgia og Mauritania.

I tillegg reiste to amerikanske borgere og elleve personer med permanent opphold i USA ut av Afghanistan over land fredag.

Transporten til flyplassen ble også arrangert av Qatar, som sørget for en trygg bilkolonne. Qatar har tatt imot halvparten av alle de 123.000 som er evakuert av USA fra Kabul.

Det første flyet tok av i retning Doha torsdag med litt over 100 amerikanske statsborgere og folk av andre nasjonaliteter om bord.(NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.