Styreleder i Klimarealistene, Morten Jødal, døde i går kveld plutselig og uventet, uten foregående sykdom. Det melder Geir Hasnes på klimarealistenes Facebookside. Miljøet rundt ham er i sjokk, og omtaler Jødal som en ekte entusiast, kunnskapsrik og fantastisk å samarbeide med.

Jødal var kjent for å være glad i naturen og naturvern, og likte seg best utendørs. Med dette har Norge mistet en profilert og viktig kritiker av det altomfattende klimahysteriet. Boken hans «Miljømytene» var et viktig bidrag til fornuften. I følge Hasnes var en ny utgave på gang, og man var også midt oppe i planleggingen av et kjempeprosjekt for Klimarealistene.

Morten Jødal (1953) var biolog og har jobbet med fagområdene biologi og kjemi i Norges Forskningsråd, samt med forskningsprogrammene havbruk, genteknologi, sur nedbør og økologien i iskanten i Arktis. Etter Brundtlandkommisjonens rapport «Vår Felles Framtid» i 1987 arbeidet han på Universitetet i Oslo, og skrev innstillingen som førte til opprettelsen av Senter for utvikling og miljø (SUM). Her var han daglig administrativ leder de første årene.

Før folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994 arbeidet Jødal i WWF Verdens Naturfond, og skrev en bok om konsekvensene av et medlemskap for det klassiske naturvernet i Norge. Morten Jødal har også arbeidet som valgobservatør i flere afrikanske land, og var prosjektleder for opprettelsen av Hardangervidda Nasjonalparksenter i Tinn kommune.

I 2005 reviderte han en bok om Akerselva i Oslo, og i 2006 gav han ut boka Baobab – Verdens rareste tre. Han har oversatt og bearbeidet flere naturfaglige bøker for barn, og oversatte, bearbeidet og skrev alle botanikkartiklene i 10-bindsleksikonet Respons.

Morten Jødal har vært styreleder i Norsk biologforening, norsk medlem i European Countries Biologist Association (ECBA), og vært styreleder i Bondens marked i Oslo. Med utgangspunkt som soppkontrollør og entusiast drev han også soppkurs, og arbeidet som guide og foredragsholder om Akerselva i Oslo.

Redaksjonen sender sine tanker til de etterlatte og andre som er rammet av dødsfallet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.