KLIMAKUNNSKAPSKRISEN av Geir Hasnes – Classica Forlag 2023

Geir Hasnes har siden minst 2017 vært svært aktiv i debatten om klimaendringer. Nå har han gitt ut en bok med tittelen Klimakunnskapskrisen, som både er svært lesverdig og lærerik.

Geir Hasnes er sivilingeniør, og tidligere: overingeniør i Kongsberggruppen, Sintef- og NTNU-forsker og universitetslektor ved Institutt for teknisk kybernetikk, NTNU.

De siste årene har Hasnes markert seg i klimadebatten. Resultatet er boken Klimakunnskapskrisen, som nå er ute i 2. opplag.

I innledningen skriver Hasnes at det er umulig å forholde seg til klimadebatten uten å ty til humor og harselering. Det er rett og slett for mye idioti.

Humor er fortreffelig til å sette absurde klimapåstander i sammenheng med virkeligheten.

Hasnes har bygd boka rundt artikler han har publisert i blant annet Universitetsavisa, Klimarealistene, Laagendalsposten, Resett/iNyheter, Nettavisen og Fakta 360. Det meste av stoffet har blitt bearbeidet siden publiseringsdato for artiklene. Poengene i de opprinnelige artiklene er akkurat like tidsaktuelle i dag. Boken Klimakunnskapskrisen er ute med sitt 2. opplag.

Det at artiklene er relativt korte gjør boken lett å lese, og humoren er tilstede overalt. Hvert kapittel tar gjerne for seg et hovedtema. Noe repetisjon er ikke til å unngå, men det er som regel vesentlige poenger som gjentas.

Her noen få smakebiter og utdrag på hva leseren kan forvente seg.

1: Hvorfor jeg ikke tror på menneskeskapte klimaendringer

Hasnes tar tyren ved hornene.

Jeg trengte ikke lese klimaskeptikerne for å bli klimaskeptiker. Jeg trengte kun å lese klimapanelets rapport, høre Al Gores hinsides spekulasjoner i beste profet-stil, og å lese aviser og Teknisk Ukeblad, for å bli det.

Hvorfor ble jeg klimaskeptiker der og da? Simpelthen fordi dette var ren spekulasjon.

7: Profetiene: Hvorfor klima-alarmistene ikke kan tas alvorlig

Klimaprofetene avsløres i flere kapitler.

De kaller det klimavitenskap. Men det er heller likt hin utgamle praksis astrologien.

Klima-astrologene på sin side produserer klima-horoskop på løpende bånd.

15: Hvordan gjenkjenne klimapropaganda

Alt du hører om klimaet fra offisielt hold er løgn.

Hver dag hagler klimavrøvlet over oss. Propagandamaskineriet er i full virksomhet. Politikerne har ikke gått fra forstanden, for de har ingen. Derimot har de gått fra fornuften.

22: Stortinget som selvmordskult

Klimafanatikeres vilje til å utrydde CO₂ er regelrett selvmord for menneskeheten. Og det pussige er at slik dødslengsel finnes.

Konklusjonen er ganske enkelt at mennesker heller dør enn innrømmer at de tar feil.

32: Klimafascistene stjeler fra de fattige og øser ut til de søkkrike

Det er paradoksalt å tenke på at de to fiendegruppene kapitalister og sosialister nå har funnet frem til et nyttig samarbeid som fascister.

Som barn har de fleste lest om Robin Hood og hans muntre gjeng, som stjal fra de rike og ga til de fattige.

Erna Solberg og hennes velfødde gjeng gjør det stikk motsatte.

44: NRK og Klimarealistene – en studie i journalistisk stupiditet

Klimajournalister har ganske enkelt en skrue løs, den som kobler sammen observerbare fakta og fornuftig resonnement. Dermed blir resultatene absurde og formelig innbyr til harselas.

Advarsel: Sterkt innslag av nordnorsk humor. Kan virke støtende på sarte sjeler fra andre deler av landet.

53: Det grønne skiftet er ugjennomførbart

Politikerne kan sannsynligvis ikke regne, har intet forhold til tall, og hva rådgiverne deres driver med i sine elfenbenstårn kan man undres over.

Politikernes gnålemål om å bli kvitt bruken av olje, gass og kull innen 2050 er som småunger som gnåler og maser om godteri på butikken.

Her beskriver Hasnes voksne folk som fortsatt opptrer som småunger, og ikke klarer å se sammenhengen mellom antall kilo godteri man spiser og hvor feit man etter hvert blir. Et eksempel er ungdomspolitikere.

Personlig mener Hasnes at følgende kapittel er det viktigste i denne retningen:

59: Det ‘grønne skiftet’ er et sort hull

Her stiller Hasnes et enkelt spørsmå: Kan vi måle virkningen av det ‘grønne skiftet?’

Han beskriver klimaideologien som en moderne form for religion eller overtro, og demonstrerer hvor naiv denne trosbekjennelsen er.

Alle midlene som brukes på ‘det grønne skiftet’ går inn i et sort hull. Ingen tiltak er målbare eller vil noensinne bli det.

Jeg leste boken fra 1. opplag. Det var noen skjønnhetsfeil som forhåpentligvis er rettet opp til 2. opplag, som at kapitlene 51 og 53 finnes to ganger i innholdsfortegnelsen. Men dette er småtteri som ikke betyr noe for leseren, for titlene på kapitlene er annerledes, og sidehenvisningene er korrekte (i boken er dette i realiteten kapitlene 54 og 55).

I det aller siste kapittelet (kap. 66) kommer Hasnes med anbefalinger om annen litteratur for de som ønsker å forbedre kunnskapsnivået ytterligere. Morsomt som vanlig starter Hasnes med å anbefale boken Bokhandlerens håndbok i bløffing. Poenget beskriver han slik:

Om man skal finne ett eneste ord for det som skjer rundt klima, så er ordet bløff det beste.

Nettopp mangelen på kunnskap gjør bløffen mulig, noe jeg kjenner godt til fra min tid som profesjonell pokerspiller. Spørsmålet er om politikerne tror på bløffen selv, i motsetning til pokerspilleren, som er fullstendig klar over når han bløffer, men (hvis han er dyktig) er i stand til å skjule frykten for å bli avslørt av motstanderen.

Min konklusjon er at politikerne spiller high stakes poker med vår fremtid, og at de gjør dette helt bevisst. Men de er dårlige pokerspillere, for bløffen er avslørt.

Ellers er det mange faglige tyngre bøker i anbefalingene, og variasjonen er stor. Hasnes har en bredere anbefaling enn rene klimafokuserte bøker, f,eks. The Basic Law of Human Stupidity av Carlo Cipolla. Selv i bokanbefalingene merker man Hasnes’ humoristiske og harselerende tilnærming. Jeg merker meg også at min kollega Kent Andersens bok Klima antiklimaks er nevnt.

Hasnes sier selv at boken mest er rettet mot alle de som deler synet på at klimakrisen langt i fra er det største problemet vi står overfor. Dette er noe vi i Document har påpekt ved flere anledninger: Klimatiltakene og den grønne ideologien er en langt større trussel enn den såkalte klimakrisen.

Men mange mangler kunnskap, og vegrer seg for å ta opp diskusjonen. I så måte er anbefalingen nokså utvetydig: Kjøp boken, så stiller du sterkere neste gang du møter på en som er indoktrinert i klimareligionens forbannelse.

Det er dog viktig å nevne at klimadebatten ikke er det eneste Geir Hasnes er opptatt av. Han har blant annet publisert flere tekster og bøker om den engelske forfatteren G.K. Chesterton, som har fått internasjonal oppmerksomhet.

Hasnes ble tidligere i år invitert til USA, for å holde foredrag om sin siste bok om Chesterton. Boken ble sendt til pave Frans i Vatikanet, og Hasnes fikk senere et takkebrev fra Vatikanet.

Hasnes er også kjent som en stor donaldist, og kan fortelle at han fortsatt får tilsendt alle utgaver av hovedbladene i serien Donald Duck & Co til sin meget omfattende Donald-samling. Han abonnerer også på bokserien De komplette årgangene (nå kalt De klassiske årgangene).

Konklusjon

Klimakunnskapskrisen er en bok som viser hvordan mangelen på kunnskap legger ballen fri for politikere, klimaaktivister, regimelydige journalister og investorer. Disse kreftene, særlig klimalobbyen og grådige investorer, tilraner seg makt og penger på falske forutsetninger.

For å bekjempe dette må vi vanlige folk tilegne oss kunnskap og bedre forståelse, slik at vi ikke lenger lar oss bløffe av det ekstremt skadelige klimahysteriet.

Her er boken Klimakunnskapskrisen til god hjelp.

Boken er morsom, lettlest og lærerik. Den kan brukes som et oppslagsverk for fremtidige diskusjoner og repetisjoner av nyttig informasjon. Rainer Prang, som har skrevet en rekke artikler for Document, beskriver dette som «årets beste bok» i sin anmeldelse på Facebook. Jeg kan ikke gå så langt, siden jeg ikke har lest så mange bøker som vanlig i år.

Men min konklusjon er uansett en sterk kjøpsanbefaling, og det virker å haste litt. For 2. opplag virker å selge omtrent like raskt som forrige opplag.

Boken kan bestilles hos Norli forlag via denne linken.

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.