Nye lokalpolitikere i Hongkong som overtar plassene etter at hundrevis av deres forgjengere har gått av i protest, må sverge troskap til Kina.

Fredag ble de første 24 lokalpolitikerne tatt i ed i en seremoni bak lukkede dører, ifølge Hongkongs myndigheter.

Lokalpolitikere er de eneste politikerne som innbyggerne i Hongkong velger selv. De håndterer lokale saker som bussruter, søppeltømming og lekeplasser.

Men selv de som avlegger ed, blir gått etter i sømmene. Ifølge nye regler innført av Beijing tidligere i år, kan en nasjonal sikkerhetskomité diskvalifisere enhver politiker som blir ansett for å være illojal eller som er kritisk til Kina.

– Hvis vi har tvil rundt visse lokalpolitikeres edsavleggelse og ikke fullt ut kan stole på om de har sverget lojalitet og troskap, gir vi dem sjansen til å forklare seg. Hvis deres troskap blir erklært ugyldig, blir de diskvalifisert, sa Hongkongs leder Carrie Lam tidligere i uken.

Rundt 180 lokalpolitikere ventes å avlegge troskapseden i løpet av de kommende ukene. De som nekter, mister plassene sine.

Men en stor andel folkevalgte lokalpolitikere har simpelthen sluttet, i stedet for å gå gjennom den nye prosessen. Så langt har 260, det vil si mer enn halvparten av de 452 folkevalgte, gått av.

– Edsavleggelsen har blitt regimets verktøy for å holde deg i tømmene. De ønsker å fjerne den demokrativennlige leiren i Hongkong, sier den tidligere lokalpolitikeren Debbie Chan, som gikk av i juli, til AFP.

Les også:

Demokratibevegelse i Hongkong oppløses

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.