Kommuner over hele landet vaksinerer barn på skolen. Dette kan føre til vaksinepress, mener FHI. De anbefaler at 12-15-åringer innkalles på vaksinasjonssentre i likhet med voksne.

På Sunnmøre har eit foreldrepar bestemt seg for at dei ikkje vil vaksinere 12-åringen sin.

Vaksineringa på dottera si sin heimplass skal nemleg føregå på skulen, og dette er tobarnsmora kritisk til. Når elevane blir henta ut av klasserommet i tur og orden er det synleg kven som sit att.

Overlege Preben Aavitsland sier at FHI anbefaler at barn heller bør kalles inn på vaksinasjonssentrene, på samme måte som de voksne. Det er flere grunner bak anbefalingen.

Både at vaksinane er sårbare for transport og at det er enklare å utnytte vaksinedosane betre der. Det er også kjenslemessige årsaker.

– På skulane kan det bli eit større press på den einskilde eleven. Dei som takkar nei, blir veldig synlege, seier Aavitsland.

Han får støtte av Foreldreutvalet for grunnskolar (FUG).

– Det er klokt at vaksineringa ikkje skjer på skulen av respekt for dei som seier nei, eller ventar, seier leiar Marius Chramer.

Men massevaksineringsansvarlig i Ålesund kommune sier det er mest praktisk og effektivt at barna vaksineres på skolen.

– Vi har mange skular og avstandane er store, seier massevaksineringsansvarleg Anne Berte Hareide. Kommunen skal også straks ut av det store vaksineringslokalet som har vore i bruk fram til no.

Eli Karin Fosse er direktør for helse og velferd i Stavanger. Hun mener flere barn vil vaksinere seg hvis det skjer på skolen, og innenfor trygge rammer elevene kjenner.

Det kan godt hende at flere barn tar vaksine hvis det skjer i skolens regi. Men om dette er ønskelig er uvisst. Som Document nylig skrev om har det britiske vaksinerådet ikke vært villige til å gi grønt lys for vaksinering av barn ned til 12 år, til tross for massivt politisk press.

Og det virker skjødesløst å undervurdere det presset enkelte elever vil oppleve.

Les også: Storbritannia revurderer vaksinering av friske barn under 16 år

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.