Afghanere elsker sharia, steining og fundamental islam. Å ha smågutter som sexslaver er en akseptert tradisjon. De er ikke like begeistret for vestlig demokrati, kvinners rettigheter og seksuell frigjøring.

Rune Toftegaard Selsing har studert filosofi, og har en fast spalte i Jyllands-Posten. Han mener Vesten overvurderte sin evne til å påvirke det afghanske samfunnet.

Vesten troede på, at Afghanistan ville blive som os. Tro er det rigtige ord. For det bygger hverken på analyse eller dokumenterede erfaringer, men er, ja, en tro. En tro på, at hvis de bliver mere velstående, vil de blive mere som os. Hvis bare de bliver bedre uddannede. Og mere frie. Det sker desværre ikke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Han peker på velkjente undersøkelser som viser at afghanere har holdninger som for oss nordboere virker helt ekstreme. Blant annet er det kjent at 99 prosent av afghanerne ønsker at sharia skal være landets lov. 94 prosent mener at kvinner skal adlyde sine menn.

Hvorfor kjemper nordiske kvinner så innbitt for å importere dette fenomenet hit? Er svaret det gamle, klassiske og kanskje mytiske: at enhver kvinne tror at de kan forandre mennene i sitt liv?

Tænk sig; i et sådant samfund forsøgte amerikanerne at gennemtrumfe venstreradikal kønsideologi og brugte milliarder i forsøget.

Men der er selvfølgelig også svært at overbevise nogen om vestlige værdier, når tre ud af fire afghanere mener, at Koranens ord er den bogstavelige sandhed. Den slags tro, som vi i kristen teologi kender som fundamentalisme.

Men betyder det så, at afghanerne slet ikke vil have frihed og demokrati, men vil indrette deres samfund efter den barbariske sharialovgivning?

Ja, det gør det – og jovist er det en generalisering, for det er rigtignok ikke alle afghanere, der vil indrette landet efter sharia. Der er nemlig ca. 1 pct., der ikke ønsker sharia. Resten gør. Derfor kan det ikke overraske, at langt de fleste afghanere støtter fysisk afstraffelse af tyve og endnu flere støtter stening som straf for utroskab.

Afghanistan er ikke underlagt islamistiske normer på grunn av diktatorer og slemme ledere, men på grunn av at folket ønsker det. Selv de mye omtalte hjelperne våre viste seg i mange tilfeller å være støttespillere for fienden.

Les også: Tolkene mange vil hente til Norge hadde ekstreme holdninger

Men vårt selvbilde har ingen grense. Vi tror pengeoverføringer og opplevelsen av demokrati og frihet vil endre menneskers livslange holdninger over natten. Vi tror fullt og helt at vi kan redde verden, bare ved å spille på vårt rause eksempel. Eller, rettere sagt: ved politikernes ufattelige sløsing med skattebetalernes penger.

Troen på civilisation som kuren mod islam er (var) ikke bare et grundlag for vores udenrigspolitik. Det er samme tro, vi har baseret forestillingen om integration på. At når islamister kommer til Danmark og får stoppet både penge og frihed ned i halsen, bliver de pludselig moderate. Om noget ser vi den modsatte bevægelse.

Hvad kan vi lære, når vi opgiver troen på, at vi kan civilisere os ud af islam? At vi skal holde os væk fra islam. Og holde islam væk fra os.

Selsing er som et ekko av Samuel Huntington, som forutså et sammenstøt mellom sivilisasjoner.

Hvorfor vil vi omfavne islam? Hadde det ikke vært bedre om vi rett og slett lot islam og dens tilhengere leve sitt eget liv, et annet sted enn midt iblant oss?

Hva hadde vårt samfunn tapt på en slik politikk?

Jyllands-Posten

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂