Jonas Gahr Støre kan komme til å legge seg som valgvinner 13. september, og våkne opp til et mareritt dagen etter: Å måtte regjere på to ytre venstre-partiers nåde. Tre, om man regner med SV.

På TV 2s siste partimåling skiller kun fire mandater før Støre må ha hjelp fra både Rødt og MDG for å danne regjering.

Målingen viste en borgerlige side i fremgang: Erna & co kapret syv mandater fra rød over til blå side. Høyre fikk sin beste måling siden mai, Venstre styrket posisjonen litt, og KrF tippet tilbake over sperregrensen.

Resultatet, beregnet til 73 mandater, er en av de beste målingene for borgerlig side på lang tid. Venstresidens flertall er redusert til 96 mandater.

TV 2s valganalytiker Terje Sørensen påpeker imidlertid «en betydelig lekkasje» fra Høyre til Arbeiderpartiet, og mener at blå side ikke har så mye mer å gå på.

– Med begge sentrumspartiene over sperregrensen er mye av potensialet tatt ut for de borgerlige.

Fra drøm til mareritt

Men det gjør ikke Støres regjeringshodepine noe mindre, påpeker TV 2, for Kantar-målingen viser at Støres drømmeregjering – bestående av Ap, Sp og SV – er skrumpet inn til 79 mandater.

Flere målinger har de siste dagene vist at Støre må ha støtte fra enten Rødt (med 8 mandater) eller MDG (9) for å oppnå flertall. Men på TV 2/Kantar er flertallet tynnere enn på lenge.

Mister Ap/SV/MDG fire mandater til, må Støre ha støtte fra begge partiene til venstre for seg.

Støres såkalte drømmeregjering med Ap, SV og Sp vil oppleve ganske store interne spenninger i flere viktige saker. Men dersom Støre i tillegg blir avhengig av Moxnes og Bastholm snakker vi nok heller om et mareritt.

Å bære staur

Hva Vedum og Sp måtte tenke om et slikt scenario, kan vi bare forestille oss.

Muligens tenker de litt på sin partifelle Per Bortens ord da hans koalisjonsregjering gikk av i 1971:

«Jeg vet ikke om det er ubeskjedent, men kanskje min oppgave mer kan sammenlignes med det å bære staur. Alle som har prøvd det, vet at man kan få vanskeligheter underveis hvis stauren begynner å sprike oppe på skuldra.»

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.