Mannen som er siktet for drapsforsøk på Brynseng T-banestasjon i Oslo mandag, godtar politiets krav om varetekt. VG forteller om en bakgrunn preget av vold og kriminalitet.

Den siktede mannen har flere dommer bak seg. Den kriminelle karrieren startet mens han var tenåring. Her et utdrag av hva han er domfelt for:

  • I dom fra 2016, da han fremdeles var tenåring, ble han dømt for uprovosert å ha slått en annen gutt i hodet med en softgun på fest. Han ble også dømt for å ha brukt hasj og for å ha gått rundt med en slåsshanske i jakken i Oslo sentrum. Han ble dømt til samfunnsstraff fordi han var mindreårig.
  • I 2017 ble han også dømt for vold etter at han sparket en politimann. Han ble også dømt for å ha oppbevart en startpistol som fremsto som en kopi av en Glock. Han ble idømt samfunnsstraff også her fordi han var mindreårig.
  • I 2018 ble han dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for en rekke lovbrudd. Det mest alvorlige forholdet var grov mishandling av en mann, hvor mannen i 20-årene slo fornærmede med en stein, sparket ham mens han lå ned før han deretter urinerte på ham. Han stakk også en pistol i munnen på den fornærmede mannen. Det var flere vitner til stede under mishandlingen, og et av dem ble slått av den siktede mannen da han forsøkte å gripe inn. Da politiet pågrep mannen to dager senere, fant de en uladd halvautomatisk pistol og flere patroner i vesken hans.

I tillegg er han dømt for flere våpenlovbrudd, narkotikalovbrudd og brudd på legemiddelloven.

Gjerningsmannen har godtatt politiets krav om varetekt. I en tidligere rettssak fortalte han at han hadde hatt en krevende oppvekst.

Han forklarte også at han hadde en rekke uvenner i det kriminelle miljøet som gjorde at han var redd for å bevege seg ute og derfor måtte beskytte seg.

I juni 2020 ble mannen selv utsatt for grov vold, da han ble  knivstukket på åpen gate i Oslo sentrum.

En mann i slutten av 20-årene ble dømt for forholdet i juni i år. I dommen kommer det frem at knivangrepet var uten noen foranledning der og da, men at det var begrunnet i sinne over en tidligere konflikt mellom de to.

VG: Brynseng-siktet: Tidligere dømt for grov vold og bæring av våpen

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.