USAs formidable militære nederlag i Kabul har kledd Joe Biden naken. Omtrent som keiseren i det danske eventyret. Militært er situasjonen verre enn i eventyret. For Kabul-fiaskoen betyr at USAs garantier innen NATO har fått dramatisk svekket troverdighet. NATO kan være døende. Kabul-fiaskoen roper på gjenoppbygging av et ny-gjennomtenkt norsk total-forsvar.

For noen år siden sa en norsk general at det norske landforsvaret var blitt så svakt at Norge knapt ville være i stand til å holde en forsvarslinje fra Rådhuset i Oslo til Lysaker i Bærum.

De norske spesialsoldatene i hær og marine har riktignok fremragende militære kvaliteter som er blitt demonstrert igjen og igjen i de senere årenes utenlands-oppdrag. Men spesialsoldatene våre er altfor få når vi snakker om et troverdig total-forsvar.

Sjøforsvaret kan kanskje greie å forsvare kyststrøk. Fjorder og fjell byr på militære utfordringer som fiender kanskje ikke fristes av. Sammen med luftforsvarets gamle og nye jagerfly har vi derfor kanskje ennå i behold en moderat avskrekkings-evne.

Men når NATO-delen av denne avskrekkingen nå svekkes så dramatisk, bør politikerne ta forsvarspolitisk rev i seilene.

Det var etter Sovjetunionens sammenbrudd politikerne startet nedbyggingen av det norske landforsvaret. Militærbudsjettene fra den kalde krigens dager fristet politikerne over all måte. Før 1990-tallet var over, var Heimevern og særlig landforsvar minimalisert til en brøkdel.

Samtidig ble generalene – med gulrot og pisk – oppdradd til aldri å protestere offentlig mot det politikerne besluttet. For det kunne avsløre den tilsløringen av forsvarspolitikken som politikerne ønsket. Den enslige generalen som for noen år siden våget å si offentlig ifra, var i så måte et heller enkeltstående unntak.

I gamle dager var vi vant til å tenke at i det minste Høyre var et sikkerhetspolitisk intakt parti – og at det lederskapet i Arbeiderpartiet hadde mye av samme innstilling. Men under Erna er Høyre sikkerhets-profil blitt redusert til null. Og Jonas sier dessuten ikke et sikkerhetspolitisk pip imot henne.

Derfor trenger norsk politikk (inkludert den pågående valgkampen) en sikkerhetspolitisk revolusjon.

Løsningen er neppe å gjenoppbygge hele den kalde krigens gamle, store og tunge landforsvar. Men løsningen må trolig heller være å få på plass et ny-tenkt, og mye mer integrert, totalforsvars-konsept. Den lette og raske spesialsoldat-kompetansen må med tette integreringsmetoder kobles i nettverk med gamle og nye militære størrelser som kan tette de store hullene i det eksisterende konseptet.

Her trengs det militærfaglig kløkt som politikerne totalt mangler.

Derfor haster det med gjenoppbyggings-planene. I valgkampen burde partiene forplikte seg til å betale det det koster å ruste Norge – foran NATOs mulige dødsleie.

Odd Sverre Hove, tidligere sjefredaktør i Dagen

Les også:

Seks danske utenriks­ministre: USAs svikt i Afghanistan må få konsekvenser for forholdet til USA

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂