Militærfly som evakuerer diplomater og sivile fra Afghanistan, har gjenopptatt avgangene fra Kabuls flyplass etter at rullebanen er blitt tømt for folk.

Flygningene ble gjenopptatt tirsdag morgen, opplyser en ikke navngitt vestlig sikkerhetskilde på flyplassen til Reuters.

Start- og rullebanen i Kabul måtte stenges mandag da tusener av mennesker i desperat flukt fra hovedstaden, hadde samlet seg der i håp om å ta seg om bord i flyene. Dramatiske filmopptak viste personer som forsøkte å klamre seg til militærfly som var i ferd med å ta av.

Amerikanske militære har overtatt ansvaret for flyplassen. I kaoset som oppsto mandag, mistet sju mennesker livet.

Generalmajor Hank Taylor i det amerikanske forsvaret opplyste under en pressekonferanse i Pentagon mandag kveld norsk tid at militærfly da var på vei inn til Kabul etter at trafikken på flyplassen var stengt tidligere på dagen.

Et C-17-fly med soldater fra det amerikanske marinekorpset hadde allerede landet, og ytterligere et transportfly med forsterkninger var på vei inn, opplyste han.

Tyskland sendte mandag to transportfly i retning Afghanistan for å starte evakuering av tyske statsborgere og afghanske medhjelpere. Det ene flyet, av typen A400M, sirklet over Afghanistan i fem timer og var nær ved å slippe opp for drivstoff før det fikk landingstillatelse.

En rekke land er i ferd med å evakuere personell fra Afghanistan, og det å holde flyplassen åpen, er nødvendig for å få gjennomført evakueringen.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.