Kina ønsker «vennskapelig forhold» til Taliban og planlegger ikke evakuering av ambassaden i Kabul. Russland evakuerer bare deler av sitt ambassadepersonell.

Kina er innstilt på å utvikle et forhold til Afghanistan basert på «vennskap og samarbeid», sier en talskvinne for Kinas regjering mandag. Landet har forsøkt å opprettholde uformelle forbindelse med Taliban mens vesten har trukket seg tilbake.

Kinas ambassade sier de har bedt «de ulike partene» i landet ivareta sikkerheten til kinesiske borgere og sikre Kinas interesser, skriver South China Morning Post.

– Ambassaden vi ta ytterligere skritt for å minne kinesiske borgere om å følge nøye med på sikkerhetssituasjonen, ta ytterligere forholdsregler og unngå å gå utendørs, heter det i en uttalelse.

Ambassadør møter Taliban

Russland sa søndag at de ikke ville evakuere sin ambassade, men sier mandag at deler av staben skal evakueres. Ambassadør Dmitrij Zjirnov skal møte representanter for Taliban i Kabul tirsdag. En russisk anerkjennelse av det nye regimet i Kabul vil avhenge av hvordan Taliban ter seg etter at de har tatt makten.

– Vi vil se nøye på hvor ansvarlig de styrer landet i nærmeste fremtid. Basert på det, vil Russlands ledelse trekke sine konklusjoner, sier talsmann Zamir Kabulov ved det russiske utenriksdepartementet.

En talsmann for Taliban sa søndag de har forsikret «alle ambassader, diplomatiske sentre, institusjoner og utenlandske borgere » i Kabul om at de fortsatt vil være trygge.

Bekymring for Xinjiang

På et møte i juli fikk Kinas utenriksminister Wang Yi forsikringer fra Afghanistan om at ingen skal få «bruke afghansk territorium til i utføre handlinger som er skadelige for Kina».

Kina er bekymret for hva utviklingen i Afghanistan kan bety for Turkestans islamistiske parti, som Kina gir skylden for uroen i den vestkinesiske provinsen Xinjiang. Til gjengjeld har Kina tilbudt økonomisk støtte til gjenoppbyggingen av Afghanistan.

De to landene deler en 76 kilometer lang grense.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂