De som husker USAs invasjon av Irak i 2003, kunne vanskelig unngå å legge merke til Saddam Husseins pressetalsmann Mohammed Said al-Sahhaf, også omtalt som Bagdad Bob eller komiske Ali.

Mens den amerikanske hæren var i ferd med å ta kontroll over Bagdad bare noen hundre meter unna ham selv, stod al-Sahhaf foran kamera og fortalte at et blodig amerikansk nederlag var nært forestående.

Med Talibans raske maktovertagelse i Afghanistan er det i dag USAs president Joe Biden som har fått den tvilsomme æren av ikke bare å fylle komiske Alis rolle, men faktisk også overgå Saddams propagandamann.

Under en pressekonferanse den 8. juli, mellom fem og seks uker før Taliban tok makten i Afghanistan, stod Biden hardnakket på at et slikt utfall var usannsynlig, og enhver sammenligning med Vietnam grunnløs.

Den amerikanske presidenten så tilsynelatende ikke ut til å vite hva hans eget etterretnings­apparat tenkte om saken heller. Ikke at det tenkte så veldig godt, gitt at man undervurderte hvor raskt Taliban ville gjøre comeback.

Men Biden selv er rett og slett ikke mentalt tilstede overhodet. Idet en reporter antyder at Afghanistans regjering vil kollapse, viser det tomme og desorienterte blikket hans at USAs president befinner seg på en helt annen planet.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂