Lavrans Kierulf (FrP) er 2. kandidat i stortingsvalget for partiet i Buskerud, og kommunestyremedlem i Drammen. Han foreslo nylig å doble straffene for lovbrudd i «belastede områder» av Drammen, som Fjell og Strømsø.

Årsaken er det han mener er en uheldig utvikling i ungdomsmiljøene.

Kierulf sitter i hovedutvalget for oppvekst og utdanning. Utvalget ledes av Cathrin Janøy (MDG). Hun reagerer sterkt på forslaget:

– Nå har FrPs partileder gått ut og beskyldt andre for å brunbeise partiet. Men dette utspillet er ganske så høyreekstremt og så brunt som det kan bli. Det er fascistisk politikk som er polariserende og setter bydeler og grupper opp mot hverandre, sier Janøy.

Janøy mener utspillet er rettet spesielt mot ungdom med innvandrerbakgrunn, selv om Kierulf ikke nevnte denne gruppen i sitt utspill.

– Han plukker ut Fjell og deler av Strømsø. I disse bydelene er det en høy andel av innbyggere som har innvandrerbakgrunn, og utspillet bidrar til å sette en gruppe opp mot andre.

Også Rutkay Sabri (Ap) reagerer:

– Vi har et likhetsprinsipp i loven, og det er lovbruddet som bestemmer straffen – ikke hvor lovbruddet skjer. Nå er det valgår, og FrP sliter med oppslutningen. De viser til «svenske tilstander» over hele landet og tegner et bilde som ikke stemmer med virkeligheten, i et desperat forsøk for å få flere stemmer.

Kierulf påpeker at han ikke har nevnt innvandrerungdom, men ønsker at det skal bli tryggere for alle å bo i de nevnte bydelene.

– Det å si at et forslag vi har hentet fra Danmark, og som sosialdemokratene der støtter, er høyreekstremt, faller på sin egen urimelighet, sier Kierulf.

Han viser også til Oslo, hvor det er høyere bøter for narkotikasalg i noen områder. Der sitter MDG i byrådet.

Til Sabri sier han at han heller burde lære av sine partikamerater i Danmark.

– Det er trist at norske sosialdemokrater er så bakstreverske. Historien viser at det blir ramaskrik når Fremskrittspartiet kommer med kontroversielle forslag, men at mange av dem blir gjeldende politikk 10–15 år senere.

Kierulf oppsummerer saken på sin offisielle Facebook-side.

Historien gjentar seg. FrP kommer med forslag som er ny politikk i Norge og det blir ramaskrik. 10-15 år senere er det gjeldende politikk i flere partier. Det vil nok skje her også.

En ting er at politikerne som kritiserer her ikke selv har hatt noen nye forslag for å få bukt med ungdomskriminaliteten. Kun mer av det vi gjør i dag.

En annen ting er at det de beskriver som høyreekstremt og fascistisk faktisk er gjeldene politikk i Danmark. Også i Oslo, der MDG styrer, straffes noen typer kriminalitet hardere i enkelte bydeler.

Men når man ikke har noen egen politikk å komme med, er det jo en enkel løsning å si noe er fascistisk og høyreekstremt.

Drammens Tidende (bak mur)

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂