Syriske Faeza Satouf fikk asyl i Danmark i 2015, men tidligere i år fikk hun beskjed om å forlate landet, opplyser Associated Press (AP). Foto: David Keyton / AP / NTB.

Det britiske advokatkontoret Guernica 37, som er spesialisert på internasjonal rett, forbereder seg på å trekke Danmark ved Den europeiske menneskeretts­domstolen (EMD) i Strasbourg fordi danske myndigheter vil sende syriske borgere tilbake til hjemlandet.

Danske utlendings­myndigheter anser deler av Syria som trygge, og planlegger å frata anslagsvis 1200 syrere i Danmark oppholds­tillatelsen i landet, men i henhold til advokatene ville noe slikt ville skape en «farlig presedens», skriver The Guardian.

Guernica 37 viser til et prinsipp i Genève-konvensjonen som forbyr tvangsreturer til land hvor det er risiko for politisk forfølgelse.

Guernica 37, a London-based chambers which provides pro-bono and affordable assistance in transnational justice and human rights cases, is working with asylum lawyers and affected families in Denmark to mount a challenge to the government policy under the Geneva convention principle of “non-refoulement”. Neither the UN nor other countries deem Damascus as safe.

Ifølge advokatene er denne risikoen fremdeles høyst reell:

“The situation in Denmark is deeply concerning. While the risk of direct conflict-related violence may have diminished in some parts of Syria, the risk of political violence remains as great as ever, and refugees returning from Europe are being targeted by regime security forces,” Guernica 37’s strategy note reads.

Det var i fjor sommer at danske utlendings­myndigheter sluttet å fornye oppholds­tillatelsene for syrere i Danmark fordi en offisiell dansk rapport viste at sikkerhets­situasjonen i deler av Syria var blitt forbedret.

Guernica 37 bestrider altså dette, og frykter at andre europeiske land vil følge etter Danmark dersom den danske regjeringen ikke blir stanset.

Danmark har tidligere gjennomført en lignende politikk overfor somaliere i landet:

In 2018, hundreds of Somalis in Denmark had their permits revoked under a similar scheme. Some won their appeal to stay but, according to the Danish Refugee Council, many left Denmark and have disappeared, possibly to live without status in another country.

Syrere som mister oppholds­tillatelsen i Danmark, blir i praksis ikke returnert til hjemlandet av danske myndigheter, men settes i deportasjons­sentre på ubestemt tid, opplyser Berlingske.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂