Nytt

Den idylliske sveitsiske lille byen Oberwil-Lieli har 2200 innbyggere. 300 av disse er søkkrike. Da den sveitsiske regjeringen tvang alle kommunene til å motta asylsøkere, så nektet byen. Etter en avstemning bestemte de seg for at de heller ville betale boten på to og en halv million kroner istedet. De var engstelige for at kvinner ville bli overfalt slik vi så i Køln. I avstemningen var det 48% som ville ta imot asylsøkere så byen ble nokså polarisert i ettertid. Mange er flaue og sier at beslutningen var rasistisk.

Men egentlig så var det bare det samme andre land gjør når de «hjelper folk der de er». Man betaler seg ut av problemet for å beholde sitt eget land og samfunn. Dette var bare på en mindre skala.

Noen av de rikeste innbyggerne tilbød seg å betale for boten som myndighetene påla dem. En av dem forklarte til Daily Mail:

We do not want them here it is as simple as that. We have worked hard all our lives and have a lovely village that we do not want it spoiled. We are not suited to take in refugees. They would not fit in here.

Ordføreren i byen uttalte:

‘It was a narrow victory for those of us who did not want the refugees, but Oberwil-Lieli is not the place for them. What job would they do? There are a few businesses and farms here but there are no jobs to speak off. They are not likely to be able to speak the language and if some of the refugees have children they will have to go into the local school where they will need special focus.’

‘The rejection was a protest at the quota being imposed on us by the Government. We were not to be told if the ten were from Syria or if they are economic migrants from other countries. Yes, the refugees from Syria have to be helped and they are better served by being helped in the camps nearer their home.

‘Money could be sent to help them, but if we are housing them here it sends out the wrong message. Others will come and risk their lives crossing the ocean and paying people smugglers to bring them.’

Generelle problemstillinger som gjelder for de fleste steder i Europa, kan man si.

Ordføreren for den lille byen ser ut til å være mindre bekymret for parallellsamfunnene som vokser frem i de store byene. Skjønt, det er jo ikke hans problem eller ansvar:

‘Migrants would fare much better in a city where there might pockets on their own community. There are none here.’

349DD05E00000578-3610761-Controversial_The_sleepy_village_has_hit_the_headlines_after_res-a-30_1464270339836

Oberwil-Lieli ville beholde idyllen. Det finnes ikke kriminalitet i den lille byen som ligger et par mil utenfor Zurich.

 

Daily Mail