Spansk politi har beslaglagt en drone som ble brukt til å smugle narkotika fra Marokko til Spania. Dronen kunne frakte 150 kilo narkotika på én tur.

En hvit drone med et vingespenn på 4,5 meter og en kapasitet til å bringe med seg 150 kilo. Dette er dimensjonene på den store dronen som politiet i Spania har beslaglagt i den spanske provinsen Málaga, Andalusia.

Spansk politi har mistanker om at dronetrafikken er organisert av franske narkosmuglere som forsøker å få fotfeste på Costa del Sol.

Den kriminelle gjengen brukte dronen for å transportere narkotika fra den lille byen Almáchar i Marokko. Dronen har kapasitet til å fly i syv timer og har en toppfrat på 170 km/t. Dette gir uante muligheter for smuglere.

As such, its range for transporting narcotics “is huge,” according to Antonio Rodríguez Puertas, the chief inspector in charge of the UDYCO organized crime unit in Málaga.

Spansk politi har aldri sett en så stor drone brukt til dette formålet.

Dronen er produsert i Kina, og koster et sted mellom 30-150.000 euro, avhengig av spesifikasjoner. Dronen har fem motorer, fire av disse er elektriske som medfører at dronen kan ta av vertikalt. Den femte motoren sørger for fremdrift.

Dronen kan fly opp mot 7000 fot (2000 meter) over bakkenivå, men vil normalt fly langt lavere for å spare på brennstoff og gjøre den vanskeligere å oppdage.

Politiet oppdaget dronen ved hjelp av radarsignaler og elektromagnetisk kommunikasjon.

“Technology makes our lives easier, but it also ends up in the hands of the bad guys,” said the Málaga police chief, Roberto Rodríguez Velasco. “They innovate and we have to do so too.”

Narkosmuglerne gir hverandre eksakt posisjon for hvor dronen skal lande, så er det bare å plukke opp lasten. Dronen kan demonteres på stedet, og er derfor enkel å transportere.

Slike droner kan selvsagt også tas i bruk i terrorangrep.

Spansk politi har kampen mot narkotikasmugling høyt prioritert. I 2020 gjorde det nasjonale politiet beslag på 27,6 tonn narkotika bare i denne provinsen. De brøt opp 55 ulike kriminelle grupper, og arresterte 695 personer som mistenkes for å være involvert i narkotrafikken.

El Pais

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

&