I løpet av helgen rundt 4. juli ble over 150 amerikanere drept i ulike skyteepisoder i USA. De aller fleste skytingene skjedde i såkalte «svarte bydeler».

Helgen rundt nasjonaldapen 4. juli, som i år falt på en søndag, feires etter alle kunstens regler i USA. Festen i år ble spesielt heftig, siden en rekke delstater hadde opphevet mange av restriksjonene som følge av korona.

Men lyden av fyrverkeri var ikke det eneste som smalt i USA denne helgen. Minst 150 mennesker mistet livet i over 400 ulike skyteepisoder. Chicago topper listen, med 99 skutt og 17 dødsfall. Blant de skadde i borgermester Lori Lightfoot’s demokratiske paradis var minst 11 barn. To politifolk er også skadet, men forventes å overleve.

Mange skylder på økonomisk utrygghet og arbeidsløshet når de skal forsøke å forklare den kraftige økningen i vold og drap. Men det er nokså åpenbart at kampanjen «Defund the police» har spilt en rolle i dette sakskomplekset. Lightfoot er borgermesteren som ikke ville la seg intervjue av hvite journalister, til tross for at hun selv er gift med en hvit kvinne.

Les også: Borgermesteren i Chicago vil ikke bli intervjuet av hvite journalister

En annen by som styres av Demokratene er New York. Der ble 26 personer skutt i 51 ulike hendelser samme helg. Antall skyteepisoder i The Big Apple har økt med 40 prosent på et år.

På tisdagen utlyste New Yorks guvernör Andrew Cuomo nödläge i delstaten med anledning av vapenvåldet, och presenterade nya åtgärder. Bland annat ska det bli enklare för offer att stämma vapentillverkare, och en ny polisenhet ska bildas med uppgift att stoppa vapensmuggling till New York.

Det är första gången en delstat utlyser nödläge på grund av vapenvåld.

Cuomo beskriver den eksplosive økningen i voldelig kriminalitet som et nasjonalt problem. Men det er grunn til å merke seg at problemene vokser raskest i byer som i hovedsak har vært styrt av Demokratene i mange tiår.

Händelserna runt den 4 juli är alltså del av en dyster trend i USA. Under årets första fem månader miste omkring 54 människor om dagen livet i vapenvåld, självmord ej inräknade. Det är 14 fler dagliga dödsfall än genomsnittet för de föregående sex åren.

Pandemiåret 2020 bröt en långvarig nedgång i antal dödade i våldsbrott i USA.

Såkalte eksperter forklarer den økende volden med økonomisk usikkerhet, økt ulikhet, arbeidsløshet, økt salg av våpen og dårligere relasjoner mellom politiet og borgerne.

En stor andel av drapene skjer i svarte bydeler i byer som St. Louis, Chicago og Philadelphia. Høyerestående tjenestemenn i politiet mener at politiet har blitt mer passive etter opptøyene og protestene som fulgte etter at George Floyd døde i politiets varetekt.

Vid ett internationellt symposium i kriminologi i juni, som Världen idag deltog i, bekräftade den amerikanske professorn Philip J. Cook att polisen på sina håll i USA tagit ett steg tillbaka efter anklagelser om övervåld och dödsskjutningar.

– Men bilden är komplex och det är svårt att se vad som är den verkliga orsaken, sade han, och pekade bland annat på den kraftigt ökade vapenförsäljningen under pandemin.

Merkelig nok nevner ikke Världen Idag den pågående kampanjen «Defund the police», som hevder at kriminalitet kan bekjempes med andre metoder enn ved bruk av det de oppfatter som et rasistisk politi.

 Police abolitionists call for replacing existing police forces with other systems of public safety, like housing, employment, community health, education, and other programs.

President Joe Biden og hans allierte i Demokratene vet virkelig hvordan man Makes America Great Again.

Världen Idag

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.