Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Terje Bendiksby / NTB.

Jonas Gahr Støre har dobbelt så stor oppslutning som statsministerkandidat som Trygve Slagsvold Vedum. Og Erna Solberg er ikke lenger favoritt.

Hvem blir landets neste regjeringssjef? Det avgjøres om ganske kort tid. Men det skjer endringer i tetstriden.

NTB opplyser at bare 18,2 prosent av deltakerne i TV 2s ferske meningsmåling ønsker seg Senterparti-lederen som statsminister etter valget. Bare 12,3 prosent av dem tror han faktisk blir det.

Over dobbelt så mange, 36,9 prosent av de spurte, svarer derimot at de ønsker seg hans fremste rival, Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, som regjeringssjef.

Siden forrige måling 7. juni har Vedum mistet 2,4 prosentpoeng av oppslutningen. På spørsmål om hvem man tror blir statsminister etter valget, har oppslutningen falt hele 7,4 prosentpoeng.

Målingen markerer dessuten en annen vesentlig endring i velgeroppfatning: Ikke bare er Støre den største favoritten blant velgerne – «bare» 34,2 prosent av dem vil fortsatt ha Erna Solberg som statsminister – men hele 63,8 prosent av de spurte tror at Støre faktisk blir regjeringssjef.

I november i fjor svarte rundt 60 prosent at de trodde Erna Solberg ville bli gjenvalgt. I dag er det bare 21,1 prosent som har troen på at hun får fortsette

10,7 prosent av deltakerne ønsker seg en annen statsminister enn de tre hovedkandidatene, men bare 2,3 prosent tror et slikt scenario faktisk kommer til å inntreffe.

Bøker vel verdt å lese i sommer:

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Gi gjerne et ekstra sommerbidrag til Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.