Israel har registrert over 500 nye smittetilfeller, det høyeste døgntallet siden slutten av mars. 42 prosent av de nye tilfellene er påvist blant vaksinerte.

Helsedepartementets siste koronatall viser 50 prosents økning i påviste smittetilfeller fra søndag til mandag, melder avisa Haaretz.

Deltavarianten av koronaviruset står nå for over 90 prosent av smittetilfellene i Israel. Drøyt 30 prosent av de nye smittetilfellene er påvist blant folk som nylig kom fra utlandet, mens resten er smittet i samfunnet.

Men Pfizer/Biontech-vaksinen forhindrer ikke at mange smittes av koronavirusets deltavariant, konstaterer helsemyndighetene i Israel.

Effektiviteten synker

Siden 6. juni har vaksinens effektivitet når det gjelder å forhindre nye infeksjoner falt til 64 prosent. I februar ble effekten av vaksinen anslått til 95,8 prosent, ifølge det israelske helsedepartementet.

56 prosent av innbyggerne i Israel er nå fullvaksinert, de aller fleste med Pfizer/Biontech-vaksinen, men det forhindrer ikke at smittespredningen på nytt har skutt fart.

93 prosent av dem som smittes, kan imidlertid takke vaksinen for at de ikke blir alvorlig syke og havner på sykehus, mot rundt 99 prosent i februar.

Likevel er 43 prosent av de 74 som mandag var innlagt på sykehus i Israel tirsdag, fullvaksinert, ifølge Haaretz.

Må stramme inn igjen

R-tallet, som sier hvor mange én smittet person smitter videre, er nå på 1,43. Israel har måttet stramme inn igjen på tiltakene mot viruset etter at de åpnet opp samfunnet som følge av et av verdens mest vellykkede vaksinasjonsprogram.

For tre uker siden ble påbudet om munnbind på offentlig sted opphevet, men allerede en uke senere ble det gjeninnført da smitten begynte å øke igjen.

Statsminister Naftali Bennett oppfordret i slutten av juni landets unge til å vaksinere seg om de ville unngå enda strengere nedstengninger.

I midten av juni ble det registrert rundt 100 nye tilfeller daglig. Søndag fikk 334 israelere påvist koronasmitte, mange av dem unge. Mandag ble det satt enda en ny rekord med over 500.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Peder Jensens bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.