Strømmaster i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB.

Ti strømselskaper har brutt loven ved å garantere at strømmen deres er helt fornybar, konkluderer Forbrukertilsynet. Ti andre selskaper er i faresonen.

NTB melder om saken, og beretter at selskapene var litt for ivrige i å fremstille seg selv som «grønne». Men deres påstand om at de leverte strøm som på en eller annen måte skulle være mer miljøvennlig enn annen strøm, holdt ikke vann, ifølge Forbrukertilsynet.

– Hvilken strømavtale man har, påvirker ikke strømmen man får levert i stikkontakten. Forbrukertilsynet mener derfor at kraftselskaper ikke kan gi inntrykk av at forbrukerne kan få levert «grønn» strøm gjennom sin strømavtale, sier Tonje Drevland i Forbrukertilsynet til NRK.

Tilsynet mener selskapene driver villedende markedsføring når de sier at de selger «grønn strøm» uten å bevise dette.

Flere selskaper selger også opprinnelsesgarantier. Da garanteres man at strømmengden man bruker, også vil produseres fornybart. Men strømmen du bruker, er fortsatt den samme som alle andre i Norge har. Prate om «grønn strøm» er med andre ord uten dekning.

– Å kjøpe strømavtaler med opprinnelsesgarantier er en måte forbrukere kan støtte produsenter av fornybar energi. Det påvirker imidlertid ikke strømmen som forbrukeren får levert i hjemmet gjennom sin strømavtale, sier Drevland.

Selskapene som må stanse eller endre annonsene sine, er Fortum markets, Tibber Norge, Teilnet Energi, Tafjord Kraft, Bærum Energiomsetning, Kraftriket, Ustekveikja Energi, SkandiaEnergiOmsetning, Glitre Energi og Rauma Energi.

I tillegg har NorgesEnergi, Agva Kraft, Lyse Energisalg, Yetz Strøm, Fortum Strøm (Hafslund Strøm), LOS, Ren Røros, Orkla Home & Personal Care, Essity Norway og Mer Norway blitt bedt om å redegjøre for annonsene sine.

Denne tendensen til å iføre seg mest mulig «grønne klær» preger nå store deler av næringslivet, all fra matvarer og vaskemidler til biler forsøkes presentert som «grønt». Det er uklart i hvilken grad forbrukerne overhodet lar seg påvirke av slikt.

Lei av «grønt» visvas? Da er dette boken du bør lese i sommer:  

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!