Macrons parti fikk fattige 7 prosent ved andre runde av regionalvalget i Frankrike. Marine Le Pens parti gjorde det også dårlig, og vant ikke den ene regionen de håpet på. Men for Macron var det mer alvorlig med tanke på presidentvalget i april neste år.

Macrons parti ligger ifølge en valgdagsmåling Ifop Fiducial har gjort for TV-kanalene TF1 og LCI an til å få bare 7 prosent av de nasjonale stemmene.

Mediene er mest opptatt av at Le Pen ikke vant frem. I stedet var det moderate Republikanerne som fikk 38 prosent og en koalisjon mellom sosialistene, de grønne og ytre venstre, som fikk 35. Le Pens parti fikk 20 prosent. Det var en stor skuffelse for Le Pen og hun la ikke skjul på det.

Le Pen vant ikke, Macron tapte. Det er forskjellen. Man skal huske på at regionvalg og presidentvalg er to forskjellige ting. Men 7 prosent er likevel elendig.  Det er særlig de unge som har sviktet. Macron dro på en landsomfattende turne, men det ser ikke ut til å ha hjulpet.

France’s ruling party is estimated to have taken just seven percent of the votes nationwide, having already been knocked out of several races in the first round. LREM chief Stanislas Guerini admitted the elections marked a «disappointment for the presidential majority».
The dismal result – coupled with the extraordinary rate of abstention among French youths in particular – marks a bruising defeat for a party that had pledged to revolutionise and rejuvenate French politics. It also signals a personal setback for Macron, who famously touted the role of “lead climbers” in helping others to the top.
Macron had spent much of June touring the country in what was effectively an election campaign in all but name. He had hoped his recent bump in popularity, aided by France’s faster-than-expected exit from lockdown, would rub off on his party.