Masud Gharahkhani (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB.

Arbeiderpartiet vil ha slutt på migranttrafikken over Middelhavet, og åpner for å sende asylsøkere til asylmottak utenfor Europa.

NTB melder om saken, og beretter at Ap dermed følger etter Danmark. For den danske regjeringen har høstet kritikk fra europeiske sosialdemokrater etter at de innførte en lov som åpner for å sende asylsøkere til asylmottak i Afrika.

Ap, som er søsterpartiet til Socialdemokratiet, ønsker å gå i samme retning her til lands, skriver Dagens Næringsliv.

– Vårt utgangspunkt er at vi også ønsker tredjelandssamarbeid for å få slutt på dødsreisene over Middelhavet, sier Masud Gharahkhani, som er Aps innvandringspolitiske talsmann, til avisa.

– Men vi må finne løsninger som er praktisk mulig og i tråd med våre internasjonale forpliktelser. Jeg tror debatten er litt annerledes mellom oss og danskene på dette, sier han.

Gharahkhani understreker at det for eksempel kan være individuelle hensyn som gjør at man ikke kan sende en asylsøker til et tredjeland.

– Hvis det ikke er trygt nok å sende vedkommende til tredjeland, så vil vi ikke gjøre det. Eller hvis vi ikke har avtale med landet du har reist gjennom. Da vil vi behandle søknaden her, sier han.

Her står regjeringspartiet Høyre for en helt annen linje. Høyres justisminister Monica Mæland (H) har tidligere svart nei på en dansk invitasjon om samarbeid om asylmottak i Afrika.

Dermed må velgerne forholde seg til en situasjon der det som normalt oppfattes som høyresiden i norsk politikk, står for en «mindre streng» asylpolitikk enn Ap på venstresiden.

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.