Jon Engen-Helgheim (FrP). Foto:Berit Roald / NTB.

Mange har anklaget Høyre for å være på vei mot venstre i politikken. Disse får nå vann på mølla, etter at Høyre nylig luftet mulighetene for MDG-samarbeid i Oslo.

Nettavisen omtaler saken, og tar for seg FrPs reaksjoner på det partiet opplever som en ny linje for Høyre:

Fremskrittspartiet går hardt ut mot Høyre etter at de forsøkte å lokke Miljøpartiet de Grønne (MDG) over på sin side for å danne byråd i Oslo, skriver Nettavisen.

Den profilerte stortingspolitiker Jon Helgheim (FrP) er ikke til å misforstå:

– Jeg reagerer på at Høyre har jobbet iherdig for å fri til MDG. Det burde være så stor avstand i politikken at det burde ikke være aktuelt, sier Jon Helgheim til Nettavisen.

For Helgheim er det nesten ikke til å fatte at FrPs tidligere regjeringspartner på borgerlig side, i det hele tatt tenker på muligheten for samarbeid med det ytterliggående MDG i Oslo:

Selv om Høyres forsøk på å danne et flertall mislyktes, mener Helgheim det er utrolig at deres tidligere regjeringspartner i det hele tatt forsøkte å få MDG med seg på laget, skriver Nettavisen.

– Jeg reagerer på at Høyre ser ut til å omfavne politikken som MDG har vært frontfigur for, som har fjernet parkeringsplasser, fjernet veier og fjernet muligheten til å bevege seg for en god del innbyggere – og skapt kø, kork og kaos, raser Frp-politikeren.

Ifølge Jon Helgheim er dette spesielt underlig i lys av at Høyre bidro til at MDGs Lan Berg fikk sparken som byråd i Oslo:

– Det er veldig rart når de har vært med på å støtte et mistillitsforslag, sier han, som mener politikken MDG har ført i Oslo har skapt en vanskeligere hverdag for folk, sier han til nettavisen.

Helgheim forsikrer at noe samarbeid med MDG ville vært helt uaktuelt for FrP, uansett hvilke politiske maktposisjoner som sto på spill:

– Nei, vi har ingenting til felles med MDG. De fører en ytterliggående, radikal politikk som bare er ment for å tilfredsstille en snever gruppe og ellers bygger opp til konflikter med alle andre grupper – så det hadde vært helt umulig, konstaterer han.

Nettavisen forteller at Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygg, fnyser av kritikken fra Helgheim:

– Det er ikke slik at Høyre stemte for mistillitsforslaget mot samferdsels- og miljøbyråden for å vise at vi er uenige i politikken til MDG, slik Helgheim ser ut til å tro. Det gjorde ikke engang hans egne partifeller i bystyret. Et tverrpolitisk flertall i bystyret stemte for mistillit fordi byråden ikke hadde informert bystyret raskt nok om den gigantiske budsjettsprekken i reservevannprosjektet, sier Rygg.

Mange vil mene at Rygg her snarere bekrefter enn avkrefter Helgheims mistanke om at Høyre er på vei mot MDGs fløy i politikken.

Hun benyttet i hvert fall ikke anledningen til å markere politisk avstand til det ytterliggående Miljøpartiet de grønne. Rygg var tvert imot opptatt av å nedtone politiske motsetninger.

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.