President Emmanuel Macron sier at Frankrike ikke kommer til å bli stående i Mali hvis radikal islam tar over. Han sa dette under et besøk i Rwanda, der han fikk beskjed om at Mali har opplevd sitt andre kupp på ni måneder.

«Radical Islamism in Mali with our soldiers there? Never,» he told the weekly newspaper The Journal du Dimanche.

«There is this temptation today in Mali. But if it goes in that direction, I will withdraw,» he warned in comments made during a trip to Rwanda and South Africa. Macron flew home to Paris on Saturday.

The French president added that he had given a message to West African leaders that they could not back a country «where there is no longer democratic legitimacy or transition.»

Macrons ord virker som en advarsel til de militære om at de ikke kan vente seg fransk støtte landet ikke har en legitim regjering.

Frankrike har 5.100 soldater i Mali. Det er også en FN-styrke i landet, som Norge støtter. Skulle Frankrike trekke seg ut vil det bli vanskelig for FN å bli værende.

Frankrike og EU fordømte tirsdag det de kalte et «uakseptabelt statskupp» etter at Malis midlertidige president Bah N’Daw og statsminister Moctar Ouane ble styrtet av en militærjunta ledet av obersten Assimi Goïta. Kuppet var juntaens andre siden august i fjor, og er blitt møtt med fordømmelse fra også FN, den vestafrikanske organisasjonen ECOWAS og den afrikanske union.

Kjøp boken fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.