To syrere er siktet for henholdsvis voldtekt og seksuell omgang med to jenter under 16 år i Sandnes. Begge har fått pass og reisedokumenter inndratt.

De to, som begge er i begynnelsen av 20-årene, ble pågrepet i midten av mars. Den ene, en 20-åring, ble fengslet for fire uker, men begge er nå på frifot.

Document har lest fengslingskjennelsen, som Jæren tingrett imidlertid har forbudt referat fra. Den er i sin helhet underlagt fullstendig taushetsplikt.

«Fra sandnesområdet»

Sandnesposten har omtalt at pass og reisedokumenter er inndratt for 20-åringen som er siktet for voldtekt. «Begge de siktede mennene er fra sandnesområdet», skrev Stavanger Aftenblad 16. mars. Dagen etter nevner avisen i et bortgjemt avsnitt at «politiet ser en viss risiko for at den varetektsfengslede kunne rømme» fordi han «har midlertidig oppholdstillatelse i Norge».

Riksmedier som NRK, TV 2 og NTB har ikke skrevet noe som kan røpe at de to siktede ikke er innfødte rogalendinger.

Begge de siktede har fått inndratt pass og reisedokumenter, bekrefter politiadvokat Christine Kleppa i Sør-Vest politidistrikt overfor Document.

– Hva refererer «reisedokumenter» til?

– Reisedokumenter er en fellesbetegnelse på id som er et bevis på at du kan krysse landegrenser. Vanligvis er dette pass, men kan også være f.eks reisebevis for flytninger, utlendingspass etc.

De er ikke pålagt meldeplikt, opplyser Kleppa.

– Hvilket statsborgerskap har de?

– Begge har syrisk statsborgerskap.

Den ene er siktet for seksuell omgang med barn mellom 14-16 år, jfr. straffelovens § 302, den andre er i tillegg siktet for voldtekt, jfr 291 bokstav a og b, opplyser politiadvokaten.

Innrømmer ikke straffskyld

Politiet aksjonerte mot en leilighet på Varatun i Sandnes i midten av mars og pågrep to menn i begynnelsen av 20-årene. Den ene ble siktet for seksuell omgang med barn under 16, den andre for både voldtekt og seksuell omgang med barn under 16 år.

De siktede erkjenner ikke straffskyld for siktelsene. Vegard Furdal Bråstein, som er forsvarer for den voldtektssiktede, sier han erkjenner at det har vært seksuell kontakt, men ikke voldtekt. Hans kamerats forsvarer, Kristine Yrke, sier at klienten ikke innrømmer seksuell kontakt.

Sivilt politi kom i kontakt med de to mindreårige jentene natt til søndag 14. mars, da jentene ble sett vandrende rundt på Ruten i Sandnes.

Politiet spurte om alt var ok. Det var det ikke. Jentenes beskrivelser ledet til pågripelsen av de to mennene.

Jentene skal ha møtt mennene i Sandnes sentrum ved en tilfeldighet og skal ikke ha kjent dem fra tidligere. Jentene skal så ha blitt med til boligen til den ene mannen.

Politiet mener at 20-åringen har voldtatt jenta i en tilstand der hun ikke kunne forsvare seg.

– Det er straffbart å ha seksuell omgang med noen som sover eller som ikke er i stand til å motsette seg handlingen, for eksempel som følge av rus, har politiadvokat Kleppa tidligere sagt til Aftenbladet.

På spørsmål fra Document sier Kleppa at hun regner med at saken vil være ferdig etterforsket på sensommeren, og at hennes innstilling til statsadvokaten vil foreligge kort tid etter det.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.